Naleśniki z bananami i polewą karmelową

5/5 5 1 5 1
5/5 5 1 5 1
  • Przygotowanie: 30 min.

  • Oczekiwanie: 15 min.

  • Porcje: 10

składniki:

liczba porcji:

Ciasto naleśnikowe:

Słony karmel:

Przygotowanie:

  1. Mleko wlej do miski. Dodaj wodę gazowaną, jajka, cukier wanilinowy, sól i wszystko zmiksuj. Na koniec dosyp przesianą mąkę.
  2. Gdy ciasto będzie gładkie i bez grudek, dodaj olej i jeszcze chwilę miksuj.
  3. Odstaw ciasto na 15 minut.
  4. Rozgrzej patelnię delikatnie przetartą olejem i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  5. Pokrój mocno dojrzałe banany na plasterki i skrop je sokiem z cytryny, by nie czerniały.
  6. Przygotuj słony karmel: wsyp cukier na zimną patelnię i podgrzewaj nie mieszając aż nabierze bursztynowego koloru. Dodaj masło, mieszaj łyżką aż się roztopi i połączy z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj śmietankę, aż do uzyskania gładkiego sosu. Dodaj około pół łyżeczki soli i ponownie wymieszaj.
  7. Na połowie naleśnika ułóż plasterki banana. Oprósz je cynamonem. Złóż naleśnik na pół i polej obficie solonym karmelem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?