Naleśniki z bananami i polewą karmelową

Oceń ten przepis!

4/5 4 11 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 10

4/5 4 11 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto naleśnikowe:

Słony karmel:

Przygotowanie:

  1. Mleko wlej do miski. Dodaj wodę gazowaną, jajka, cukier wanilinowy, sól i wszystko zmiksuj. Na koniec dosyp przesianą mąkę.
  2. Gdy ciasto będzie gładkie i bez grudek, dodaj olej i jeszcze chwilę miksuj.
  3. Odstaw ciasto na 15 minut.
  4. Rozgrzej patelnię delikatnie przetartą olejem i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  5. Pokrój mocno dojrzałe banany na plasterki i skrop je sokiem z cytryny, by nie czerniały.
  6. Przygotuj słony karmel: wsyp cukier na zimną patelnię i podgrzewaj nie mieszając aż nabierze bursztynowego koloru. Dodaj masło, mieszaj łyżką aż się roztopi i połączy z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj śmietankę, aż do uzyskania gładkiego sosu. Dodaj około pół łyżeczki soli i ponownie wymieszaj.
  7. Na połowie naleśnika ułóż plasterki banana. Oprósz je cynamonem. Złóż naleśnik na pół i polej obficie solonym karmelem.

Opis przepisu:

Naleśniki to jedno z tych dań, które mają bardzo uniwersalny charakter. Można je przygotować na dziesiątki różnych sposobów – na słono i na słodko, na obiad, śniadanie i na kolację. Stanowią świetny pomysł na deser i na przekąskę. Nasz przepis na naleśniki z bananami i polewą karmelową to propozycja na śniadanie, która łączy w sobie zarówno smak słodki, jak i słony. Okażą się frajdą dla dzieci, ale dorośli również docenią ich smak. Ważną zaletą tego przepisu jest łatwość przygotowania.

Nie bój się eksperymentować. Danie możesz urozmaicić, dodając do nich owoce, a także listki mięty lub melisy, które sprawią, że naleśniki będą miały nutę orzeźwiającego smaku. Przygotowanie jest szybkie i łatwe, a to powoduje, że do pichcenia można zaprosić całą rodzinę. W jednej misce połącz mleko z wodą gazowaną, jajkami, Cukrem Wanilinowym WINIARY, a także solą. Całość zmiksuj. Na sam koniec przesiej do składników mąkę pszenną. Zmiksuj wszystko aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj olej, jeszcze przez chwilę miksuj całość i odstaw na kwadrans.

Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę oleju. Wylewaj na nią masę naleśnikową i smaż każdy placek aż do uzyskania złotego koloru. Mocno dojrzałe banany pokrój na plasterki i skrop je sokiem z cytryny, a następnie przygotuj słony karmel. Na zimną patelnię wsyp cukier i podgrzewaj, nie mieszając, aż stanie się bursztynowy. Kolejnym krokiem jest dodanie masła. Mieszaj je łyżką aż do roztopienia i połączenia z cukrem. Stopniowo dodawaj śmietankę, aż powstanie gładki sos. Na koniec dodaj pół łyżeczki soli i ponownie wymieszaj. Na połowę naleśnika nałóż plasterki banana z cynamonem. Następnie złóż placek na pół i polej solonym karmelem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?