Naleśniki z bananami i polewą karmelową

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 10

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto naleśnikowe:

Słony karmel:

Przygotowanie:

  1. Mleko wlej do miski. Dodaj wodę gazowaną, jajka, cukier wanilinowy, sól i wszystko zmiksuj. Na koniec dosyp przesianą mąkę.
  2. Gdy ciasto będzie gładkie i bez grudek, dodaj olej i jeszcze chwilę miksuj.
  3. Odstaw ciasto na 15 minut.
  4. Rozgrzej patelnię delikatnie przetartą olejem i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
  5. Pokrój mocno dojrzałe banany na plasterki i skrop je sokiem z cytryny, by nie czerniały.
  6. Przygotuj słony karmel: wsyp cukier na zimną patelnię i podgrzewaj nie mieszając aż nabierze bursztynowego koloru. Dodaj masło, mieszaj łyżką aż się roztopi i połączy z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj śmietankę, aż do uzyskania gładkiego sosu. Dodaj około pół łyżeczki soli i ponownie wymieszaj.
  7. Na połowie naleśnika ułóż plasterki banana. Oprósz je cynamonem. Złóż naleśnik na pół i polej obficie solonym karmelem.

Opis przepisu:

Naleśniki z bananami i polewą karmelową to pomysł na pyszne śniadanie ze słodko-słoną nutą. Do przygotowania tych smacznych naleśników zaproś dzieci – będzie to dla nich frajda, a dodatkowo z apetytem zjedzą wszystko, co razem przygotujecie. Naleśniki z bananami i polewą karmelową są proste w wykonaniu i nie zajmą Wam zbyt wiele czasu. Dla urozmaicenia tego dania, możesz używać różnych rodzajów owoców, a do dekoracji dodawaj listki mięty lub wonnej melisy. Każdego naleśnika delikatnie oprósz Cukrem wanilinowym WINIARY. Przekonaj się, że wspólne gotowanie przyniesie Wam dużo radości!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?