Ciasto drożdżowe z rabarbarem

4/5 4 11 5 1
4/5 4 11 5 1
  • Przygotowanie: 30 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 30 min.

  • Porcje: 20

składniki:

liczba porcji:

Ciasto:

Kruszonka:

Przygotowanie:

  1. Mleko połącz z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki. Pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiej do miski. Jajka ubij z cukrem i Cukrem wanilinowym.
  3. Składniki ciasta połącz, dokładnie wyrób, tak żeby odstawało od brzegów. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
  4. W tym czasie połącz składniki na kruszonkę
  5. Rabarbar umyj, oczyść i pokrój w 2-3cm plastry, zasyp cukrem i poczekaj, aż puści sok. Odsącz rabarbar z soku, aby móc go ułożyć na cieście.
  6. Wyrośnięte ciasto przerób, rozwałkuj na wielkość blaszki rozłóż na wysmarowanej tłuszczem blasze. Na wierzchu rozłóż rabarbar i posyp kruszonką.
  7. Pozostaw jeszcze na 20 minut w ciepłym miejscu.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150-160 st.C. Piecz przez ok. 45-50 minut.
  9. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Opis przepisu:

W sezonie na rabarbar warto wykorzystać to pyszne warzywo do przygotowania wielu pysznych dań. Aby smak rabarbaru zbyt szybko nam się nie znudził, wykorzystujmy go w rozmaitych kombinacjach: do kompotów, dżemów, deserów, ale również do aromatycznych wypieków.

Ciasto drożdżowe z rabarbarem jest jednym z ulubionych przepisów na domowe, słodkie wypieki, ponieważ kojarzy się z miłymi i beztroskimi czasami dzieciństwa, gdy babcia albo mama piekły właśnie takie drożdżowe ciasto. Kwaskowość rabarbaru możesz zniwelować dodając Cukier wanilinowy WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?