Deser warstwowy w pucharku

3/5 3 2 5 1
3/5 3 2 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Porcje: 2

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Dwiema łyżkami zimnego mleka zalej żelatynę WINIARY i odstaw na kilka minut, aż napęcznieje.
  2. Pozostałe mleko podgrzej z cukrem i gdy będzie już gorące, dodaj rozpuszczoną żelatynę, cały czas mieszając, aż się rozpuści.
  3. Mleko wlej do naczyń (pucharki, kieliszki), w których planujesz podać deser. Włóż naczynia do lodówki, aby mleczna warstwa stężała.
  4. Przygotuj pierwszą z wybranych galaretek zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Pozostaw ją do ostygnięcia.
  5. Gdy mleczna warstwa w pucharkach stężeje, a galaretka będzie już chłodna, wylej jej część na białą warstwę i włóż do lodówki.
  6. Przygotuj galaretkę w następnym kolorze. Postępuj analogicznie do zużycia wszystkich składników
  7. Podawaj z bitą śmietaną i posypką.

Opis przepisu:

Deser warstwowy w pucharku to doskonały pomysł na letni poczęstunek. Wykonanie go co prawda wymaga nieco czasu i cierpliwości, ale gwarantujemy, że efekty smakowe i wizualne wynagrodzą oczekiwanie na zastygnięcie wszystkich warstw deseru. Deser z galaretkami WINIARY i żelatyną WINIARY sprawdzi się na wiele okazji. Możesz go podawać jako słodkie zakończenie obiadu lub jako poczęstunek podczas towarzyskiego przyjęcia. Doskonale odnajdzie się też w roli słodkiej atrakcji dla najmłodszych. Koniecznie sprawdź nasz przepis na Deser warstwowy na zimno!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?