Sernik na zimno na z duszonym rabarbarem w galaretce

5/5 5 2 5 1
5/5 5 2 5 1
  • Przygotowanie: 45 min.

  • Oczekiwanie: 2 godz.

  • Porcje: 8

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka zmiksuj na drobny piasek. Wymieszaj z rozpuszczonym masłem i przełóż do tortownicy (ok 24 cm średnicy) przełożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i dokładnie uklep dno formy. Włóż do lodówki na 30 min.
  2. Zmiksuj serek z cukrem, startymi skórkami z połowy cytryny oraz kilkoma kroplami soku.
  3. Ubij śmietankę i połącz z serkiem. Masę serową wylej na schłodzony spód, wyrównaj i włóż z powrotem do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  4. Rabarbar obierz i pokrój na słupki o długości ok 10 cm. Wrzuć na patelnię razem z cukrem i duś do miękkości. Odstaw do ostygnięcia.
  5. Przygotuj galaretkę wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Ułóż harmonijnie kawałki rabarbaru na schłodzoną masę serową a następnie delikatnie wlej galaretkę. Wstaw do lodówki aby galaretka stężała.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?