Ciasto marchewkowe

Oceń ten przepis!

5/5 5 23 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Porcje 8

5/5 5 23 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Jajka utrzyj z białym cukrem na puszystą pianę.
  2. Dodaj olej, a następnie pozostałe składniki (oprócz serka, orzechów i cukru pudru). Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
  3. Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 23 centymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą. Wyrównaj masę w formie. Piecz 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
  4. Krem przygotuj, rozcierając masło, aż będzie gładkie i aksamitne. Dodaj cukier puder i utrzyj całość na puszystą masę. Dodawaj serek mascarpone porcjami, po jednej łyżce, stale mieszając.
  5. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia na minimum 2 godziny. Po tym czasie przekrój je wzdłuż na dwie równe części. Przełóż ciasto połową masy kremowej, a drugą połowę rozprowadź na wierzchu. Posyp ciasto orzechami.

Opis przepisu:

Ciasto marchewkowe to pomysł na lekkie, ale pyszne ciasto. Upieczesz je na bazie masy zrobionej ze startej marchewki, jajek i oleju. Aby ciasto marchewkowe było pulchne i dobrze wyrosło, nie zapomnij dodać Proszku do pieczenia WINIARY. Na wierzch przygotuj pyszny i delikatny krem z serka mascarpone. Palce lizać!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?