Ciasto marchewkowe

4/5 4 5 5 1
4/5 4 5 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz.

  • Porcje: 8

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Jajka utrzyj z białym cukrem na puszystą pianę.
  2. Dodaj olej, a następnie pozostałe składniki (oprócz serka, orzechów i cukru pudru). Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
  3. Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 23 centymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą. Wyrównaj masę w formie. Piecz 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
  4. Krem przygotuj, rozcierając masło, aż będzie gładkie i aksamitne. Dodaj cukier puder i utrzyj całość na puszystą masę. Dodawaj serek mascarpone porcjami, po jednej łyżce, stale mieszając.
  5. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia na minimum 2 godziny. Po tym czasie przekrój je wzdłuż na dwie równe części. Przełóż ciasto połową masy kremowej, a drugą połowę rozprowadź na wierzchu. Posyp ciasto orzechami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?