Grillowana kolba kukurydzy z boczkiem, ziołami i sosem ziołowym Winiary

5/5 5 2 5 1
5/5 5 2 5 1
  • Przygotowanie: 10 min.

  • Oczekiwanie: 20 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kolby kukurydzy pozbaw liści i białych „wąsów”, umyj i osusz (możesz też kupić kolby już oczyszczone)
  2. Przekrój je na 3 części i nabij na patyczek do szaszłyków (jeśli używasz drewnianych patyków, namocz je wcześniej w wodzie, aby się nie przypaliły w trakcie grillowania).
  3. Posmaruj kawałki kukurydzy oliwą z oliwek i grilluj ok 10-15 min na patelni grillowej lub na grillu, przekręcając je regularnie. Możesz też surową kukurydzę najpierw podgotować przez ok. 5-10 minut, a następnie grillować (tak jak powyżej) kolejne 10 min.
  4. W międzyczasie posiekaj drobno boczek i podsmaż na patelni, aż będzie chrupki i złocisty. Posiekaj swoje ulubione zioła.
  5. Kawałki kolby serwuj posmarowane sosem ziołowym, posypane smażonym boczkiem i ziołami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?