Słodko-ostre skrzydełka kurczaka

5/5 5 4 5 1
5/5 5 4 5 1
  • Przygotowanie: 15 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ze skrzydełek odetnij lotki i przekrój na pół.
  2. W dużym naczyniu wymieszaj przecier pomidorowy, cukier, sos sojowy, ocet, chili, paprykę i posiekany czosnek.
  3. Dodaj skrzydełka, przykryj i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  4. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
  5. Skrzydełka ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz około 40 minut, obracając je i smarując marynatą.
  6. Podawaj posypane posiekaną dymką.

Opis przepisu:

Słodko-ostre skrzydełka kurczaka to dobry pomysł na pyszną przekąskę, którą poczęstujesz swoich gości podczas domowej imprezy. Skrzydełka kurczaka mają wyborny aromat, dzięki połączeniu dwóch odmiennych smaków: słodkiego i pikantnego. Wspaniale komponują się z lekkimi, zielonymi sałatkami i orzeźwiającymi napojami. Skrzydełka tak pyszne, że palce lizać!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?