Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw

5/5 5 1 5 1
5/5 5 1 5 1
  • Przygotowanie: 45 min.

  • Porcje: 6

składniki:

liczba porcji:

Boczek

Kanapka

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
  2. Ostrym nożem wytnij kratkę na skórce boczku.
  3. W miseczce wymieszaj sól, oliwę oraz Sos sojowy Maggi i wetrzyj w boczek, szczególnie w nacięcia.
  4. Przełóż mięso do naczynia do zapiekania skórką do dołu i piecz przez półtorej godziny. Po tym czasie wyjmij boczek z piekarnika, a temperaturę zwiększ do 220°C.
  5. Ostrożnie wyjmij boczek, a na dnie ułóż cebulę i cytrynę pokrojone w plasterki. Na nich umieść boczek skórką do góry i piecz jeszcze 30 minut, aż mięso będzie miękkie, a skórka złocista i chrupiąca.
  6. W dużej misce wymieszaj ocet, cukier i 1 łyżkę Sosu sojowego Maggi, aż cukier się rozpuści. Dodaj pokrojony w ukośne plasterki ogórek i pokrojoną w długie słupki marchewkę. Wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  7. Bagietki przekrój na pół, a następnie każdą połówkę natnij wzdłuż. Do środka włóż 2–3 plastry boczku i marynowane ogórki z marchewką, po czym posyp posiekaną kolendrą i pokrojonym w cienkie plastry chili.
  8. Majonez dopraw pozostałym Sosem sojowym Maggi i podawaj do kanapek.

Opis przepisu:

Wietnamska kanapka Banh Mi z chrupiącym boczkiem i słupkami warzyw to propozycja dla tych, którzy uwielbiają nowe smaki. Upieczony boczek jest tutaj miękki, ale skórkę ma chrupiącą, a w połączeniu z ogórkiem i marchewką daje niepowtarzalne doznania smakowe. Doprawienie kanapki Majonezem Dekoracyjnym WINIARY oraz świeżą kolendrą jest dopełnieniem smakowitego efektu azjatyckiej kanapki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?