Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

Oceń ten przepis!

4/5 4 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

4/5 4 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokrój w kostkę. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj kurczaka, czerwoną pastę curry i mieszając, przesmaż.
  2. W 1,2 litra wrzątku rozpuść kostki Rosołu drobiowego WINIARY i dobrze wymieszaj. Powstałym bulionem zalej kurczaka z pastą curry i gotuj przez 10 minut.
  3. Zmniejsz gaz, wlej mleczko kokosowe, sos rybny, dodaj obrany groszek i podgrzewaj na małym ogniu, aż groszek zmięknie, ale będzie nadal chrupki.
  4. Makaron przełóż do miski i zalej wrzątkiem, po 2 minutach odlej i przepłucz zimną wodą.
  5. Do miseczek nałóż porcje makaronu i ewentualnie kiełki, a następnie wlej zupę. Jeśli lubisz, posyp posiekaną kolendrą i papryczką chili.

Opis przepisu:

Dania kuchni orientalnej wcale nie muszą stanowić wyzwania. Tajska zupa z mlekiem kokosowym jest znakomitym tego przykładem. Przenikające się smaki mleczka z dodatkiem groszku cukrowego i kolendry wspaniale łączą się z delikatną piersią kurczaka. Choć to zupa po tajsku, jej bazą jest Rosół Drobiowy WINIARY. Doskonałym uzupełnieniem będzie świeża kolendra połączona z nutą pikantnego chili.

Tajska zupa z mlekiem kokosowym jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na odrobinie oleju. Dodaj czerwoną pastę curry i mieszaj, żeby równomiernie przesmażyć całość. W 1,2 litra wrzątku rozpuść Rosół Drobiowy WINIARY i dokładnie wymieszaj. Bulionem zalej kurczaka i gotuj razem przez 10 minut.

Ponieważ jest to zupa na mleczku kokosowym, nie może go zabraknąć. Zmniejsz gaz i wlej do zupy zawartość 2 puszek mleczka kokosowego oraz sos rybny i obrany groszek. Podgrzewaj wywar, aż groszek stanie się miękki, ale nie rozgotowany.

Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, a po 2 minutach odcedź go i przepłucz zimną wodą. Nałóż porcje makaronu do miseczek i wlej zupę. Udekoruj ją posiekaną kolendrą i papryczką chili. Jej smak zaskoczy Cię zbalansowanym połączeniem składników pikantnych i łagodnych, słodkich oraz słonych. Poza tym docenisz ją za łatwość przygotowania.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?