Szaszłyki z karkówki, flatbread i sałatka z pomidorków koktajlowych

4/5 4 4 5 1
4/5 4 4 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Zacznij od karkówki - mięso pokrój w kostkę około 2 cm grubości i przełóż do miski. Marynatę do karkówki wymieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek i obtocz w niej dokładnie kawałki karkówki. Wstaw do lodówki na 30 min. Pamiętaj, aby wyjąć mięso minimum 15 minut przed grillowaniem.
  2. W tym czasie możesz przygotować ciasto do chlebka - w misce wymieszaj mąkę z solą, sodą lub proszkiem do pieczenia i dodaj jogurt, maślankę lub kefir tyle, aby uformować ciasto. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  3. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.
  4. Po tym czasie podziel ciasto na 4 kulki, rozwałkuj na cienkie placki i smaż pojedynczo na patelni kilka minut z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Zawiń placki w folię aluminiową i odstaw.
  5. Wbij kawałki mięsa na 4 drewniane lub metalowe szaszłyki (jeśli drewniane to wcześniej namocz je w wodzie, aby się nie przypaliły w trakcie grillowania).
  6. Na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu połóż szaszłyki i grilluj po ok 2-3 minuty z każdej z 4 stron (przypominam, że kroiliśmy karkówkę w kostkę). Zdejmij szaszłyki z patelni i odstaw na talerz na pół minuty, aby „odpoczęły”.
  7. Przygotuj dip. Ogórek zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij nadmiar wody. Możesz też ogórka pokroić w kosteczkę, wtedy nie musisz odciskać z nadmiar wody. Zawartość małej saszetki Pomysł na... GRILLA 2w1 wymieszaj dokładnie z jogurtem i startym ogórkiem. Skrop oliwą.
  8. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, cebulę pokrój w cienkie piórka. Wymieszaj z oliwą, octem, dopraw solą i płatkami chilli.
  9. Wyjmij placki z folii, posmaruj sosem tzatziki, połóż na nich szaszłyki oraz łyżkę sałatki. Serwuj z dodatkową porcją sosu tzatziki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?