Klops wieprzowy na zimno

5/5 5 4 5 1
5/5 5 4 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz. 30 min.

składniki:

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek przez 5–7 minut (aż nabiorą złocistego koloru). Ostudź.
  2. Prostokątną keksówkę wyłóż plastrami boczku (zostaw kilka na wierzch).
  3. Do dużej miski wsyp bułkę tartą, wlej mleko i odstaw na 5 minut.
  4. Następnie dodaj usmażoną cebulę, rozmaryn, musztardę, jajka i mięso. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  5. Przełóż masę do przygotowanej keksówki i dociskając mięso, przykryj z wierzchu pozostałymi plasterkami boczku.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około 60 minut. Podawaj na zimno z Sosem tatarskim WINIARY.

Opis przepisu:

Klops wieprzowy na zimno to doskonały pomysł na mięso do obiadu, podawane np. z ziemniakami i z Sosem tatarskim WINIARY lub jako dodatek do kanapek na śniadanie lub na kolację. Wieprzowina zapieczona razem z plastrami boczku nabierze wyjątkowego aromatu, nie wyschnie podczas pieczenia, a dodatkowo zyska chrupiącą skórkę na wierzchu. Klops wieprzowy możesz śmiało przechowywać w lodówce, w końcu i tak podajesz go na zimno!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?