Schab pieczony z rozmarynem i musztardą

5/5 5 3 5 1
5/5 5 3 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz. 30 min.

składniki:

Przygotowanie:

  1. Ostrym nożem zrób w schabie niewielki otwór. Umieść w nim 2 łyżeczki musztardy i cztery gałązki tymianku. Pozostałą musztardą posmaruj mięso z wierzchu i posyp solą i pieprzem.
  2. Piekarnik rozgrzej do 200°C i ułóż mięso w naczyniu do pieczenia.
  3. Polej oliwą, do naczynia włóż przekrojone na pół główki czosnku i pozostały tymianek.
  4. Piecz 30 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 15–25 minut, polewając mięso wypływającymi sokami.
  5. Możesz podać je z grzankami posmarowanymi upieczonym czosnkiem.
  6. Schab smakuje wybornie również na zimno. Najlepiej w towarzystwie Sosu chrzanowego WINIARY.

Opis przepisu:

Jeśli chcesz zrobić pyszne mięso, które możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, przygotuj schab pieczony z rozmarynem i musztardą. Mięso to będzie soczyste, aromatyczne, a dodatek musztardy i tymianku sprawi, że nabierze wyjątkowego, pikantnego posmaku. Schab wyśmienicie smakuje podany z ziemniakami lub dowolną kaszą, natomiast pokrojony w cieniutkie plastry, sprawdzi się jako pyszne mięso na kanapki. Do schabu wyśmienicie pasuje Sos chrzanowy WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?