Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem

Oceń ten przepis!

3/5 3 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 30 min.

3/5 3 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 220°C, natrzyj mięso solą i pieprzem.
  2. Na dnie dużego naczynia do pieczenia rozłóż pokrojoną w ósemki cebulę, polej oliwą i połóż na niej mięso. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut.
  3. Sok jabłkowy, cydr i cukier wymieszaj. Wlej do mięsa, dodaj liście laurowe i tymianek. Całość przykryj folią aluminiową.
  4. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz mięso przez 2 godziny. Następnie zdejmij folię, temperaturę zwiększ do 200°C i piecz kolejne 30 minut, aż łopatka będzie złocista.
  5. Tuż przed podaniem przygotuj Sos pieczeniowy jasny WINIARY zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Upieczoną łopatkę polewaj sosem przed podaniem.

Opis przepisu:

Pieczona łopatka wieprzowa jest tradycyjnym daniem, które pyszni się na stołach podczas rodzinnych spotkań i świątecznych okazji. Łopatka wieprzowa z czerwoną cebulą i cydrem to propozycja na tradycyjny i wspinały obiad, ale w lekko odymionym wydaniu. Delikatne, słodkie i aromatyczne mięso otrzymasz dzięki zapiekaniu go w cydrze i soku jabłkowym z dodatkiem tymianku i liścia laurowego. Pieczeń z łopatki możesz podawać z kaszą lub kluskami. Wybornie smakuje polana Sosem pieczeniowym jasnym WINIARY.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?