Mazurek czekoladowo-kawowy

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Porcje 10

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

ciasto

krem

Dekoracja

Przygotowanie:

  1. Mąkę, cukier, mielone orzechy laskowe i sól wymieszaj. Dodaj masło i zrób kruszonkę. Jeśli chcesz nieco zmienić smak ciasta, możesz użyć różnych mąk, np.: pszennej, razowej, orkiszowej lub żytniej. Możesz też użyć mielonych orzechów włoskich lub migdałów, zamiast orzechów laskowych.
  2. Dodaj żółtka, łyżkę wody i uformuj szybko ciasto. Jeśli będzie brakowało wody, dodaj kolejną łyżkę. Przeczytaj też poradę na najlepsze sposoby na kruche ciasto .
  3. Rozwałkuj ciasto i przełóż do okrągłej foremki o średnicy 24 cm. Ponakłuwaj widelcem i włóż do lodówki na 30 min.
  4. Po tym czasie wyciągnij spód z lodówki, przełóż papierem do pieczenia i wysyp na to surową cieciorkę lub fasolę, aby obciążyć papier. Dzięki temu ciasto na środku nie przerośnie i zostanie miejsce na krem i dodatki.
  5. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok 20 min lub do momentu, aż brzegi się ładnie zarumienią. Wyjmij z piekarnika, zdejmij papier z cieciorką i piecz jeszcze ok 5-10 min.
  6. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  7. Posiekaj czekoladę. W rondelku zagotuj śmietankę. Wlej gorącą śmietankę do miski z czekoladą i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj kawę i masło. Wymieszaj. Wlej tę masę do ostudzonego spodu i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Do kremu możesz też dodać szczyptę chilli dla ostrości, albo łyżkę rumu lub innego alkoholu dla bardziej wyrazistego smaku.
  8. Z dekoracją do mazurka możesz poszaleć. Tradycyjnie podaje się go z bakaliami. Polecam także ze świeżymi owocami jak truskawki, borówki, a do tego posypka z granoli. Inną wariacją będą prażone orzechy zalane miodem. Po ostygnięciu stają się chrupkie i słodkie. W moim przepisie jako dekoracje zrobiłem bazie z popcornu, małych listków mięty oraz słonego karmelu. Przeczytaj poradę jak przygotować. słony karmel.

Opis przepisu:

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, jednak czasami warto skusić się na odrobinę innowacyjności w kulinarnych przepisach. Najlepiej zatem połączyć tradycję z niestandardowym rozwiązaniem i upiec mazurek czekoladowo-kawowy!

Spód mazurka możesz zrobić z różnych rodzajów mąki i orzechów, dzięki czemu wpłyniesz na jego smak i konsystencję.

Aksamitny krem przygotujesz z dodatkiem… mielonej kawy! Ten składnik powinien przypaść do gustu wszystkim kawoszom. Dla wzbogacenia smaku kremu możesz dodać odrobinę papryczki chilli lub kapkę rumu.

Całość udekoruj z fantazją i użyj do tego np. słonego karmelu, popcornu i listków mięty. Domownicy będą zachwycenia taką wersją ciasta!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?