Karpatka toffi

4/5 4 14 5 1
4/5 4 14 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz. 40 min.

  • Porcje: 10

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Krem budyniowy

Dodatkowo

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  2. Masło i wodę podgrzewaj w garnku, powoli doprowadzając do wrzenia. Dodaj mąkę. Zmniejsz ogień i gotuj stale mieszając, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Zdejmij z palnika i odstaw do ostudzenia. Następnie dodaj jajka i dokładnie zmiksuj.
  3. Tak przygotowane ciasto podziel na 2 równe części. Jedną część wyłóż na wysmarowaną masłem blachę i piecz około 25-30 minut w temperaturze 200°C. Następnie upiecz drugą część ciasta. Wystudź.
  4. Przygotuj krem budyniowy do ciasta. Wymieszaj pół szklanki mleka z proszkiem budyniowym, cukrem i mąką. Resztę mleka, razem z masłem, doprowadź do wrzenia. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek budyniowy i gotuj do zgęstnienia, energicznie mieszając przez około 1 minutę.
  5. Tak przygotowany krem budyniowy podziel na 2 równe części. Jedną część wymieszaj dokładnie z kremem toffi, a drugą – zostaw śmietankową. Odstaw obie części do całkowitego wystygnięcia.
  6. Krem budyniowy o smaku toffi wyłóż na wcześniej upieczony blat i odstaw na około 15 minut. Następnie posyp posiekanymi orzechami oraz oprósz solą.
  7. Na warstwę kremu toffi z orzechami wyłóż krem budyniowy o smaku śmietankowym i przykryj drugim płatem upieczonego ciasta.
  8. Wstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), by karpatka się schłodziła
  9. Przed podaniem posyp cukrem pudrem, kawałkami orzechów i ewentualnie wiórkami z gorzkiej czekolady.

Opis przepisu:

Jeśli szukasz pomysłu na pyszną słodkość dla całej rodziny, proponujemy karpatkę z masą z budyniu śmietankowego oraz toffi.
To propozycja, która sprawdzi się doskonale na domowe przyjęcia i  wyjątkowe okazje. Jest nie tylko przepyszna w smaku, ale też podana w atrakcyjny sposób stanie się piękną ozdobą stołu! Do dekoracji karpatki możesz wykorzystać orzechy i kawałki gorzkiej czekolady. Możesz też użyć listków mięty lub melisy. Ale uważaj! Karpatka w takim wydaniu naprawdę szybko znika!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?