Pierś z indyka w boczku z morelami

5/5 5 15 5 1
5/5 5 15 5 1
  • Przygotowanie: 2 godz.

  • Porcje: 8

składniki:

liczba porcji:

Farsz

Sos pieczeniowy

Przygotowanie:

  1. Pierś z indyka umyj i osusz, a następnie przetnij ostrym nożem wzdłuż, do około 3 głębokości – tak, aby filet rozłożył się na pół. Dopraw solą, pieprzem i posmaruj wewnątrz musztardą.
  2. Orzechy włoskie praż przez ok. 5 min w piekarniku rozgrzanym do 180oC lub na patelni. Uprażone orzechy posiekaj. Dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w paski morele. Płatki owsiane praż w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 10 min.
  3. Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni z olejem. Wymieszaj z bakaliami i prażonymi płatkami owsianymi, a następnie dopraw wszystko solą i pieprzem.
  4. Na przekrojonej piersi z indyka ułóż farsz, po czym zwiń tak, aby farsz znajdował się w środku. Posmaruj z wierzchu musztardą i posyp listkami tymianku.
  5. Tak przygotowaną pieczeń owiń dokładnie plastrami wędzonego boczku i piecz w temperaturze 200°C przez ok 30-45 min.
  6. Sos pieczeniowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po zagotowaniu, dopraw go listkami świeżego tymianku.
  7. Pieczeń podawaj na ciepło z dodatkiem sosu pieczeniowego.

Opis przepisu:

Pierś z indyka w boczku z morelami to idealna potrawa na wyjątkowy obiad. Niepowtarzalny smak tej potrawy gwarantuje pyszne nadzienie z moreli, orzechów, suszonej żurawiny oraz aromatyczny Sos pieczeniowy jasny WINIARY. Będzie to również dobry pomysł na świąteczne danie. Koniecznie sprawdź nasz przepis na pierś z indyka w boczku z morelami!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?