Pierś indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami

Oceń ten przepis!

4/5 4 10 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 10 min.

  • Porcje 6

4/5 4 10 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Mięso

Farsz

Sos

Przygotowanie:

  1. Pierś indyka umyj i osusz. Dopraw solą oraz pieprzem i obsmaż z każdej strony na oleju, aż zrobi się rumiana. Po usmażeniu posmaruj ją musztardą i posyp listkami tymianku.
  2. Orzechy laskowe upraż przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC i obierz ze skórki.
  3. Następnie przez 10 minut praż płatki owsiane.
  4. Obrane orzechy posiekaj i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Morele pokrój w kostkę i dołóż do orzechów. Cebulę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni na oleju, a następnie wymieszaj z suszonymi owocami. Całość uzupełnij prażonymi płatkami owsianymi, dopraw solą i pieprzem i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  5. Ciasto francuskie rozwiń i wysyp na jego środku 1/3 farszu, po czym rozprowadź go równomiernie. Na farsz połóż obsmażonego indyka i posyp resztą farszu. Całość przykryj pozostałym ciastem i odstaw na 15 minut do lodówki.
  6. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz w nim przygotowane danie około 45 minut.
  7. Sos pieczeniowy WINIARY przygotuj, rozprowadzając zawartość opakowania w 300 ml zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, po czym gotuj jeszcze 3 minuty. Po zagotowaniu dopraw go listkami świeżego tymianku.
  8. Pieczeń podawaj na ciepło z sosem pieczeniowym.

Opis przepisu:

Pierś indyka w cieście francuskim z morelami i orzechami to pomysł na pyszną pieczeń, którą przygotujesz np. na rodzinny, sobotni obiad. Indyk wspaniale komponuje się ze słodkimi morelami i chrupiącymi orzechami. Do pieczeni przygotuj aromatyczny Sos pieczeniowy jasny WINIARY, aby mięso nie było zbyt suche.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?