Żurek razowy z okularkami z białej kiełbasy w cieście

4/5 4 4 5 1
4/5 4 4 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Porcje: 6

składniki:

liczba porcji:

Klopsiki

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Przygotuj też 12 patyczków do szaszłyków.
  2. Kiełbaski wyciśnij ze skórki i uformuj z nich kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  3. Rozwiń ciasto francuskie na blacie i pokrój w paski szerokości około dwóch centymetrów. Każdą porcję kiełbasy (każdy klopsik) owiń paskiem ciasta. Tak przygotowane klopsiki nadziej na patyczki do szaszłyków, po dwa na jeden patyczek.
  4. Następnie połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 20 minut (aż klopsiki ładnie się przyrumienią, a ciasto francuskie dobrze upiecze).
  5. W międzyczasie przygotuj żurek razowy, według przepisu na opakowaniu SPRAWDŹ PRZEPIS TUTAJ.
  6. Gotowe okularki z białej kiełbasy w cieście podawaj jako przekąskę do żurku.

Opis przepisu:

Żurek razowy z okularkami to ciekawa odmiana dla dodatków podawanych do tej zupy. Okularki to urocza nazwa klopsików z kiełbasy i ciasta francuskiego. Z wyciśniętej ze skórki białej kiełbasy uformuj kulki, zawiń je w ciasto francuskie, a następnie nadziej na patyki od szaszłyków i zapiecz. Rumiane okularki odmienią tradycyjny wielkanocny żurek razowy, a dodatkowo staną się uciechą dla wszystkich gości i domowników, szczególnie tych najmłodszych!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?