składniki:
liczba porcji:
Zupa
Zapiekanka
Opcjonalnie do podania


Przygotowanie:
- Suszone grzyby namocz i posiekaj.
- Żurek WINIARY przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zagotuj. Dodaj namoczone grzyby (razem z zalewą), kapustę i chrzan, a następnie dopraw solą i pieprzem.
- Boczek pokrój w kostkę i obsmaż na patelni, aż będzie chrupiący.
- Cebulę pokrój w piórka i podsmażaj na oleju, aż zrobi się rumiana. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek, a następnie posiekaną kiszoną kapustę i smaż całość jeszcze przez około 10 minut.
- Ziemniaki obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki.
- W dużej misce wymieszaj ziemniaki oraz podsmażony boczek z kapustą, cebulą i czosnkiem. Dodaj jajka, śmietankę, majeranek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w temperaturze 180°C przez około 45 minut.
- Jeśli chcesz podać danie z kiełbasą, pokrój ją w „zapałkę” i rozsyp na papierze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 10 minut, aż kiełbasa zrobi się złota i chrupiąca.
- Zapiekankę po upieczeniu podziel na porcje.
- Zupę podawaj z zapiekanką, posypaną chrustem z kiełbasy.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYŻurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem jest propozycją na aromatyczny obiad wielkanocny. Żurek Nasza Specjalność WINIARY połączony z sycącą zapiekanką z ziemniaków, kiszonej kapusty i boczku powinien posmakować zarówno miłośnikom tradycyjnych dań, jak i amatorom nowych, oryginalnych smaków. Niecodzienne chipsy z kiełbasy to chrupiące i aromatyczne dopełnienie pysznej zupy
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?