Barszcz biały z jajkiem po szkocku

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 20 min.

  • Porcje 8

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Zupa

Dodatki

Przygotowanie:

  1. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni z olejem, aż będą rumiane. Zalej wodą i zagotuj.
  2. Barszcz Biały Nasza Specjalność WINIARY wymieszaj w osobnym naczyniu z 500 ml wody, po czym dodaj do gotującego się mięsa z cebulką. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  3. Gotuj całość około 10 minut. Na koniec dodaj do zupy kwaśną śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
  4. Jajka przepiórcze ugotuj na miękko, po czym zahartuj je w wodzie z lodem i odstaw do wystygnięcia. Jajka obierz.
  5. Surową kiełbasę wyciśnij ze skórki, dodaj posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj.
  6. Z odrobiny mięsa uformuj niewielki placek, połóż na nim ugotowane jajko i dokładnie zawiń, formując pulpecik z jajkiem w środku.
  7. Tak przygotowane pulpeciki odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu panieruj je w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na średniej mocy palnika, aż będą z wierzchu rumiane, a mięso należycie usmażone.
  8. Gotowe jajka po szkocku przekrój na połówki i podaj z gorącą zupą - po dwie połówki na porcję.

Opis przepisu:

Barszcz biały z jajkiem po szkocku jest wykwintną propozycją dania na wielkanocny stół. Jego przygotowanie wcale nie jest trudne, a efekt końcowy – smakowity i zachwycający! Sekret tkwi w użyciu malutkich jajek przepiórczych zamiast kurzych, które łatwo można zawinąć w mięsne pulpeciki. Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY podany z przekrojonymi jajkami po szkocku sprawi, że jedzenie tego dania będzie ucztą zarówno dla podniebienia, jak i dla oczu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?