składniki:
liczba porcji:


Przygotowanie:
- Z 3 łyżki mąki, letniego mleka, cukru i drożdży przygotuj rozczyn. Poczekaj ok. 20 minut aż wyrośnie. Następnie, resztę składników połącz z gotowym rozczynem
- Zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj na około 1 cm grubości. Szklanką wytnij kółka, a kieliszkiem małe dziurki w środku
- Tak przygotowane pączki wstaw do piekarnika nagrzanego do 60 stopni na 20 minut do wyrośnięcia
- W między czasie olej kokosowy przełóż do dużego garnka. Kiedy będzie już bardzo rozgrzany, delikatnie wkładaj do niego wyrośnięte pączki po 2-3 sztuki na raz. Smaż około 40 sekund z każdej strony
- Po wystygnięciu udekoruj oponki lukrem z ksylitolu i posyp posypką
Opis przepisu:
Autor: KuchniaSmakuPączki oponki albo Donutsy jak kto woli z ksylitolem zamiast cukru i smażone w oleju kokosowym.
Podobne przepisy: