Donuts - Oponki z ksylitolem i olejem kokosowym bloga Kuchnia-SmakuPL

5/5 5 3 5 1
5/5 5 3 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Oczekiwanie: 15 min.

  • Porcje: 15

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Z 3 łyżki mąki, letniego mleka, cukru i drożdży przygotuj rozczyn. Poczekaj ok. 20 minut aż wyrośnie. Następnie, resztę składników połącz z gotowym rozczynem
  2. Zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj na około 1 cm grubości. Szklanką wytnij kółka, a kieliszkiem małe dziurki w środku
  3. Tak przygotowane pączki wstaw do piekarnika nagrzanego do 60 stopni na 20 minut do wyrośnięcia
  4. W między czasie olej kokosowy przełóż do dużego garnka. Kiedy będzie już bardzo rozgrzany, delikatnie wkładaj do niego wyrośnięte pączki po 2-3 sztuki na raz. Smaż około 40 sekund z każdej strony
  5. Po wystygnięciu udekoruj oponki lukrem z ksylitolu i posyp posypką

Opis przepisu:

Pączki oponki albo Donutsy jak kto woli z ksylitolem zamiast cukru i smażone w oleju kokosowym.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?