Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

5/5 5 6 5 1
5/5 5 6 5 1
  • Przygotowanie: 2 godz.

  • Porcje: 8

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Oczyść kurczaka. Wewnętrzną część dopraw słodką papryką, majerankiem oraz pieprzem.
  2. Kaszę jęczmienną gotuj około 15 minut w wodzie z dodatkiem Bulionu Warzywnego WINIARY, a następnie odcedź.
  3. Grzyby umyj, pokrój na plasterki, a następnie obsmaż na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dodaj kaszę i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli farsz jest zbyt luźny, dodaj nieco bułki tartej.
  4. Farsz włóż do środka kurczaka. Całość piecz około 45 minut – 1 godzinę w temperaturze 190°C.
  5. Po tym czasie odstaw pieczeń pod przykryciem na co najmniej 10–15 minut. W tym czasie wszystkie pozostałe z pieczenia składniki podlej odrobiną wody, przelej do rondelka i zagotuj. Dodaj tymianek.
  6. W osobnym naczyniu przygotuj Sos pieczeniowy jasny WINIARY, mieszając zawartość torebki z 300 ml wody i dodaj do rondelka. Gotuj około 3 minuty wszystko razem, cały czas mieszając. Ewentualnie możesz doprawić solą i pieprzem.

Opis przepisu:

Co powiesz na kurczaka faszerowanego kaszą i pieczoną cebulą? To idealny przepis dla osób, które lubią łączyć tradycyjne smaki z nieoczywistymi dodatkami. Kasza jęczmienna w połączeniu z pieczoną cebulą i Sosem pieczeniowym jasnym WINIARY sprawi, że popularny i dobrze wszystkim znany kurczak nabierze zupełnie nowego charakteru! Sprawdź nasz przepis na kurczaka faszerowanego kaszą i pieczoną cebulą!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?