1

2

Przepisy

Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

5/5 5 4 5 1

przygotowanie: 120 minut

porcje: 8 porcji

Drób jest smaczny i w dodatku łatwy w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się szczególnie w przypadku tych, którzy w kuchni cenią sobie szybkie i łatwe rozwiązania. Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą to idealne rozwiązanie właśnie dla takich osób! Sprawdź nasz przepis!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Oczyść kurczaka. Wewnętrzną część dopraw słodką papryką, majerankiem oraz pieprzem.
  2. Kaszę jęczmienną gotuj około 15 minut w wodzie z dodatkiem Bulionu Warzywnego WINIARY, a następnie odcedź.
  3. Grzyby umyj, pokrój na plasterki, a następnie obsmaż na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dodaj kaszę i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli farsz jest zbyt luźny, dodaj nieco bułki tartej.
  4. Farsz włóż do środka kurczaka. Całość piecz około 45 minut – 1 godzinę w temperaturze 190°C.
  5. Po tym czasie odstaw pieczeń pod przykryciem na co najmniej 10–15 minut. W tym czasie wszystkie pozostałe z pieczenia składniki podlej odrobiną wody, przelej do rondelka i zagotuj. Dodaj tymianek.
  6. W osobnym naczyniu przygotuj Sos pieczeniowy jasny WINIARY, mieszając zawartość torebki z 300 ml wody i dodaj do rondelka. Gotuj przez chwilę wszystko razem, cały czas mieszając. Ewentualnie możesz doprawić solą i pieprzem. Sposób

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: