1

2

Przepisy

Rolada z boczku

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 1440 minut

porcje: 10 porcji

Rolada z boczku to smakowite rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy chcieliby stworzyć coś naprawdę pysznego! Smak rolady warto wzbogacić suszonymi śliwkami, sosem pieczeniowym WINIARY oraz aromatycznymi przyprawami. Roladę z boczku możesz podawać jako pyszną pieczeń do obiadu lub jako zamiennik wędliny. Sprawdź nasz przepis!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Boczek oczyść i umyj a skórę lekko ponacinaj w kratkę.
  2. Cebulę pokrój w plasterki a czosnek posiekaj.
  3. Wszystkie składniki marynaty zagotuj i odstaw do wystudzenia. Tak przygotowaną marynatą zalej boczek i odstaw na 24 godziny.
  4. Śliwki namocz w cydrze i odstaw.
  5. Boczek oczyść z marynaty i osusz. Połóż mięso skórą do dołu, a na wierzchu ułóż pasek z namoczonych wcześniej śliwek. Zroluj ściśle tak, aby śliwki były w samym środku rolady. Na koniec obwiąż boczek sznurkiem, aby zachował swój kształt w trakcie pieczenia.
  6. Piecz roladę pod przykryciem około 11 godziny w temperaturze 190°C, a następnie około 30–45 minut w temperaturze 220°C bez przykrycia tak, aby skórka lekko się zarumieniła i zrobiła chrupiąca.
  7. Roladę z boczku możesz podawać na zimno lub ciepło. Przed podaniem polej roladę sosem pieczeniowym ciemnym WINIARY.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: