Żurek z kopytkami i suszonymi grzybami

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 30 min

porcje: 4 porcje

Zupa z kopytkami? To możliwe! Sprawdź nasz przepis na żurek z kopytami i suszonymi grzybami, i połącz dwa dania w jedno. Grzyby nadadzą niezastąpiony, jesienny smak kluskom, które będą doskonałym dodatkiem do gęstej zupy. Żurek z kopytkami to łatwe w przygotowaniu danie, które przyrządzisz w pół godziny.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby namocz i posiekaj. Żurek Nasza Specjalność Winiary wymieszaj z 750 ml wody i zagotuj. Dodaj grzyby, kapustę i chrzan.
  2. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę i jajko, majeranek oraz sól i wyrób ciasto. Jeżeli będzie za mokre, dodaj odrobinę mąki (ciasto ziemniaczane im dłużej stoi, tym robi się rzadsze).
  3. Z wyrobionego ciasta formuj wałeczki, a następnie pokrój je po skosie na male kluseczki. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku około 5 min. Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki i kopytkami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.