1

2

Przepisy

Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 50 minut

porcje: 4 porcje

Masz ochotę na pożywne danie bez mięsa? Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką to gęsta i syta zupa, która zaspokoi każdy głód. Grillowane puree z ziemniaków, które przykrywa pełną grzybowych plasterków zupę, z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom jesiennych smaków. Apetycznego aromatu doda jej podsmażana na oliwie cebulka.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie. Grzyby umyj, osusz, pokrój w plasterki i dodaj do cebuli. Smaż wszystko razem około 5 min, a następnie zalej 1 l wody. Dodaj Zupę Borowikową Jak u Mamy Winiary i gotuj około 15 min na średniej mocy palnika.
  2. Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie, gdy będę jeszcze ciepłe, przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem. Dodaj masło oraz zagotowane mleko i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość wymieszaj jeszcze raz i przełóż do rękawa cukierniczego.
  3. Zupę nalej do miseczek, w których można zapiekać. Na wierzch każdej porcji wyciśnij nieco puree ziemniaczanego i wstaw do piekarnika z opcją grill. Grilluj zupę z puree około 5 – 10 min, aż wierzch się ładnie przyrumieni.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: