1

2

Przepisy

Barszcz z kluskami makowymi

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

Nie wyobrażasz sobie wigilijnego stołu bez barszczu? Sprawdź, jak znakomicie smakuje barszcz z kluskami makowymi. To połączenie dwóch tradycyjnych, bożonarodzeniowych potraw z pewnością przypadnie do gustu wszystkim świątecznym gościom. Wytrawność barszczu i słodycz makowych klusek stworzą pyszny smakowy kontrast, a aromat dania jeszcze bardziej podkreśli świąteczną atmosferę.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotuj 900 ml wody i dodaj Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa Winiary.
  2. Mak i mąkę wysyp na stolnicę lub do miski. Dodaj jajko, wodę, sól i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na makaron/pierogi. Gotowe ciasto odstaw na około 10 min, a następnie cienko rozwałkuj, oprósz mąką i zwiń w rulon.
  3. Pokrój ciasto na różnej grubości wstążki. Tak przygotowany makaron gotuj około 2 – 3 min w osolonym wrzątku. Barszcz podawaj z makaronem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: