Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce

5/5 5 11 5 1
5/5 5 11 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz.

  • Porcje: 10

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pierniczki włóż do mocnej torebki foliowej i pokrusz drobno przy pomocy tłuczka. Kruszonkę przełóż do miski, dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do tortownicy o średnicy 18 cm (nie większej niż 22 cm) i ugnieć palcami na dnie i po bokach, pomagając sobie szklanką. Wstaw do lodówki na co najmniej 20 minut.
  2. Żelatynę namocz w 2 łyżkach ciepłej wody i wymieszaj, aż się rozpuści.
  3. W dużej misce ubijaj serek przy pomocy miksera przez około 5 minut, aż uzyskasz gładką masę. Dodaj śmietanę, cukier brązowy, cukier wanilinowy i cynamon. Ubijaj całość przez kolejne 5 minut, aż składniki się połączą, a masa będzie puszysta. Na końcu dodaj płynną żelatynę o temperaturze pokojowej - gdyby zastygła, rozpuść ją w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż masę do przygotowanej formy. Wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
  5. Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu, odstaw na chwilę do ostudzenia. Ostrym nożem obierz pomarańcze. Na schłodzonym serniku rozłóż kawałki pomarańczy i zalej tężejącą galaretką.
  6. Na wierzchu możesz ułożyć dodatkowo kawałki pomarańczy jako dekorację.

Opis przepisu:

Sernik cynamonowy z pomarańczami w galaretce to orzeźwiający deser podawany na chłodno. Jest to ciasto idealne na każdą porę roku – doskonale nadaje się na gorące, wakacyjne popołudnia, a smak cynamonu, pokruszonych pierników i soczystych pomarańczy nasuwa skojarzenia ze świętami. Sprawdź nasz prosty przepis i ciesz się wybornym ciastem, kiedy tylko masz na nie ochotę.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?