Sernik z karmelem i orzechami

5/5 5 56 5 1
5/5 5 56 5 1
  • Przygotowanie: 30 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 30 min.

  • Porcje: 12

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 24 cm.
  2. Rozkrusz ciastka na drobno (możesz to zrobić w malakserze) i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wyłóż ciasteczkową masę na dno tortownicy, uklep łyżką lub palcami.
  3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw na chwilę.
  4. Twaróg zmiksuj z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem budyniowym, roztopioną czekoladą, a na końcu z jajkami. Miksuj krótko tylko do połączenia się wszystkich składników.
  5. Wyłóż masę sernikową na spód ciasteczkowy. Piecz przez godzinę w temperaturze 160 stopni. Upieczone ciasto studź w piekarniku. Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową, włóż go na parę godzin do lodówki.
  6. Schłodzony sernik posmaruj masą krówkową wymieszaną z orzechami.

Opis przepisu:

Sernik z karmelem i orzechami to doskonały pomysł na słodkie i nieco inne niż zazwyczaj ciasto. Delikatny, syty i rozpływający się w ustach sernik z polewą karmelową sprawdzi się idealnie podczas świątecznych dni. Połączenie sera z masą krówkową, Budyniem o smaku waniliowym Winiary i orzechami ziemnymi sprawi, że przepis na to ciasto pokochają wszyscy miłośnicy intensywnego, słodkiego smaku. Sprawdź nasz przepis na sernik z karmelem i orzechami!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Gosia
    Ciasto rewelacyjne, natomiast spód z ciastek zbożowych - tragedia! Polecam dodać pokruszone herbatniki wymieszane z masłem :)