1

2

Przepisy

Sernik z karmelem i orzechami

5/5 5 22 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 90 minut

porcje: 12 porcji

Sernik z karmelem i orzechami to doskonały pomysł na słodkie i nieco inne niż zazwyczaj ciasto. Delikatny, syty i rozpływający się w ustach sernik z polewą karmelową sprawdzi się idealnie podczas świątecznych dni. Połączenie sera z masą krówkową, Budyniem o smaku waniliowym Winiary i orzechami ziemnymi sprawi, że przepis na to ciasto pokochają wszyscy miłośnicy intensywnego, słodkiego smaku. Sprawdź nasz przepis na sernik z karmelem i orzechami!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wyłóż papierem do pieczenia spód tortownicy o średnicy 24 cm.
  2. Rozkrusz ciastka na drobno (możesz to zrobić w malakserze) i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wyłóż ciasteczkową masę na dno tortownicy, uklep łyżką lub palcami.
  3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw na chwilę.
  4. Twaróg zmiksuj z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem budyniowym, roztopioną czekoladą, a na końcu z jajkami. Miksuj krótko tylko do połączenia się wszystkich składników.
  5. Wyłóż masę sernikową na spód ciasteczkowy. Piecz przez godzinę w temperaturze 160 stopni. Upieczone ciasto studź w piekarniku. Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową, włóż go na parę godzin do lodówki.
  6. Schłodzony sernik posmaruj masą krówkową wymieszaną z orzechami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: