Brownie z kremem kokosowym

5/5 5 11 5 1

przygotowanie: 30 min

oczekiwanie: 45 min

porcje: 10 porcji

Brownie z kremem kokosowym to przepis dla wszystkich, którzy uwielbiają intensywnie czekoladowy smak. Fani ciepłego, rozpływającego się w ustach brownie z pewnością pokochają ten przepis za dodatkowe atrakcje smakowe, jakie zapewni krem kokosowy. Puszysty krem na wierzchu ciasta, oprószony startą czekoladą, to idealne dopełnienie mocno czekoladowego ciasta, które umili nawet najchłodniejszy zimowy wieczór. Sprawdź nasz przepis!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Małą prostokątną formę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Roztop w małym garnku na bardzo małym ogniu 200 g masła i dodaj 200 g czekolady połamej w kostki. Cały czas mieszaj do rozpuszczenia się czekolady, a następnie odstaw.
  3. W misce roztrzep jajka ze szklanką cukru. Dodaj roztopioną czekoladę z masłem i wymieszaj trzepaczką.
  4. Dodaj mąkę oraz szczyptę soli i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  5. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu odstaw do odstudzenia.
  6. Zagotuj 500 ml mleka z pół szklanki cukru i cukru wanilinowego w garnku. Pozostałą ilość mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym a następnie wlej do zagotowanego mleka, wymieszaj energicznie trzepaczką i zdejmij z ognia, gdy budyń się zagotuje.
  7. Wrzuć kostkę masła do garnka. Gdy się rozpuści, wymieszaj budyń z wiórkami do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na chwilę do ostudzenia, a następnie wyłóż na ciasto. Włóż do lodówki na kilka godzin.
  8. Przed pokrojeniem, posyp ciasto startą czekoladą.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.