Ciasto karmelowo-budyniowe na herbatnikach

Oceń ten przepis!

4/5 4 24 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 5 godz.

  • Porcje 12

4/5 4 24 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Budynie wymieszaj z 250 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem wanilinowym. Wlej rozmieszany proszek budyniowy z cukrem do zagotowanego mleka, wymieszaj energicznie trzepaczką i zagotuj. Zdejmij z ognia i wrzuć kostkę masła do garnka. Gdy się rozpuści, wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej masy.
  2. Dno formy (wymiary 20 x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozłóż pierwszą warstwę herbatników i wyłóż na nią masę kajmakową (krówkową). Następnie, przykryj ją drugą warstwą herbatników, na której rozłóż masę budyniową. Przykryj ją kolejną warstwą herbatników.
  3. Śmietankę ubij mikserem. Gdy piana stanie się sztywna, zmniejsz obroty miksera i dodawaj porcjami mascarpone. Wyłóż pianę na trzecią warstwę herbatników. Posyp startą czekoladą.
  4. Włóż do lodówki na kilka godzin.

Opis przepisu:

Ciasto karmelowo-budyniowe na herbatnikach jest przepyszne! Pokochają go szczególnie ci miłośnicy słodkości, którzy preferują szybkie i łatwe przepisy. To ciasto właśnie takie jest – proste i przy tym niesamowicie smaczne. Połączenie składników warstwowo sprawia, że ciasto karmelowo-budyniowe pięknie prezentuje się na talerzu i rozpływa się w ustach. Sprawdź nasz przepis!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Kinga
    Wszystko niby jeste tylko 2 razy jest podane wykonanie środkowej warstwy a nie 1 ? proszę o dokładny przepis ??

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?