Pleśniak

4/5 4 9 5 1
4/5 4 9 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz. 15 min.

  • Porcje: 12

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Oddziel żółtka od białek. Przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, pół szklanki cukru, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę i wymieszaj do uzyskania kruszącego się ciasta.
  2. Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj masłem i wyklej spód 2/3 przygotowanego ciasta. Włóż formę do lodówki na 15 minut.
  3. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec, zacznij stopniowo dodawać szklankę cukru i łyżkę budyniu o smaku waniliowym.
  4. Na spód ciasta w formie wyłóż dżem z czarnej porzeczki, a następnie wyłóż na niego pianę z białek. Pokrusz resztę ciasta i rozsyp równomiernie na pianie.
  5. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Opis przepisu:

Pleśniak to pyszne ciasto z kruszonką, którego smak dopełnia dżem porzeczkowy i Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY. Ten słodki przysmak sprawdzi się idealnie jako deser po obiedzie, poczęstunek dla gości czy po prostu jako słodkie umilenie dnia. Sprawdź nasz przepis na pleśniak i ciesz się tym pysznym deserem zawsze wtedy, kiedy masz na niego ochotę!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?