Pleśniak

4/5 4 5 5 1

przygotowanie: 1 h 15 min

porcje: 12 porcji

Pleśniak to pyszne ciasto z kruszonką, którego smak dopełnia dżem porzeczkowy i Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY. Ten słodki przysmak sprawdzi się idealnie jako deser po obiedzie, poczęstunek dla gości czy po prostu jako słodkie umilenie dnia. Sprawdź nasz przepis na pleśniak i ciesz się tym pysznym deserem zawsze wtedy, kiedy masz na niego ochotę!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Oddziel żółtka od białek. Przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, pół szklanki cukru, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtka, śmietanę i wymieszaj do uzyskania kruszącego się ciasta.
  2. Tortownicę o średnicy 24cm wysmaruj masłem i wyklej spód 2/3 przygotowanego ciasta. Włóż formę do lodówki na 15 minut.
  3. Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec, zacznij stopniowo dodawać szklankę cukru i łyżkę budyniu o smaku waniliowym.
  4. Na spód ciasta w formie wyłóż dżem z czarnej porzeczki, a następnie wyłóż na niego pianę z białek. Pokrusz resztę ciasta i rozsyp równomiernie na pianie.
  5. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.