Tort sałatkowy

Oceń ten przepis!

4/5 4 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 45 min.

  • Porcje 15

4/5 4 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Marchewkę oraz pietruszkę obierz, umyj i ugotuj. Oddzielnie ugotuj obrane ziemniaki. Odsączone, ostudzone warzywa, a także jajka i ogórki kiszone pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Po odsączeniu z zalewy, odłóż 2 łyżki groszku do oddzielnej miseczki.
  2. Pokrojone składniki wsyp do jednej miski i dokładnie wymieszaj z 5 łyżkami majonezu. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  3. Gotową sałatkę przełóż do tortownicy o średnicy 16–18 cm i odstaw na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
  4. Po tym czasie ostrożnie wyjmij sałatkę z tortownicy i posmaruj ze wszystkich stron 4 łyżkami majonezu. Przed podaniem udekoruj danie odłożonym wcześniej groszkiem.

Opis przepisu:

Zastanawiasz się, jak można urozmaicić tradycyjne polskie danie? Oto propozycja na nową odsłonę klasycznej sałatki warzywnej z majonezem! Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a forma podania będzie jednoczesną dekoracją stołu. Ugotowane, pokrojone w kostkę warzywa, groszek z puszki oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY połącz w misce, dodaj pokrojone jajka i ogórki kiszone. Całość delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku. Do nadania kształtu wykorzystaj tortownicę, a wierzch udekoruj zielonym groszkiem. Czyż nie brzmi smakowicie i prosto?

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?