1

2

Przepisy

Tort sałatkowy

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 105 minut

porcje: 15 porcji

Zastanawiasz się, jak można urozmaicić tradycyjne polskie danie? Oto propozycja na nową odsłonę klasycznej sałatki warzywnej z majonezem! Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a forma podania będzie jednoczesną dekoracją stołu. Ugotowane, pokrojone w kostkę warzywa, groszek z puszki oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY połącz w misce, dodaj pokrojone jajka i ogórki kiszone. Całość delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku. Do nadania kształtu wykorzystaj tortownicę, a wierzch udekoruj zielonym groszkiem. Czyż nie brzmi smakowicie i prosto?

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Marchewkę oraz pietruszkę obierz, umyj i ugotuj. Oddzielnie ugotuj obrane ziemniaki. Odsączone, ostudzone warzywa, a także jajka i ogórki kiszone pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Po odsączeniu z zalewy, odłóż 2 łyżki groszku do oddzielnej miseczki.
  2. Pokrojone składniki wsyp do jednej miski i dokładnie wymieszaj z 5 łyżkami majonezu. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  3. Gotową sałatkę przełóż do tortownicy o średnicy 16–18 cm i odstaw na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
  4. Po tym czasie ostrożnie wyjmij sałatkę z tortownicy i posmaruj ze wszystkich stron 4 łyżkami majonezu. Przed podaniem udekoruj danie odłożonym wcześniej groszkiem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: