Żeberka z warzywami i czerwonym winem

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 20 min

oczekiwanie: 4 h

porcje: 4 porcje

To danie przypadnie do gustu wielbicielom dań z żeberkami wieprzowymi! Ugotowane warzywa o słodkawym posmaku i pieczony czosnek będą idealnym dopełnieniem, duszonych w czerwonym winie, żeberek. Dodatek świeżego tymianku i rozmarynu nadadzą potrawie łagodnego, ziołowego aromatu. To smakowite danie warto przetestować podczas jesiennych chłodów i zwiększonego zapotrzebowania na ciepłe i sycące potrawy.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Czosnek zawiń w folię aluminiową i piecz około 30–45 minut w temperaturze 170–180°C.
  2. Żeberka pokrój w duże kawałki, dopraw solą, pieprzem i obsmaż na oliwie.
  3. Cebulę pokrój w piórka i dodaj do mięsa. Obraną marchewkę pokrój w grube talarki i dorzuć do reszty składników. Całość zalej czerwonym winem, a następnie dodaj świeże zioła, Kostkę Mięsną WINIARY oraz wcześniej upieczony i wyciśnięty czosnek.
  4. Całość zagotuj. Następnie dolej około 500 ml wody. Duś około 2–3 godziny albo do czasu, aż mięso będzie miękkie. Duś jeszcze około 3–5 minut w powstałym sosie. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.