Bezowy wieniec świąteczny

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 8

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Beza

Krem

Przygotowanie:

  1. Białka jaj w temperaturze pokojowej zmiksuj z odrobiną soli i soku z cytryny. Cały czas ubijając, dodaj drobny cukier.
  2. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i połączy z bezą, a same białka podwoją lub potroją swoją objętość, dodaj cukier puder, cały czas ubijając bezę.
  3. Gotową bezę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 20–30 minut w 140°C, a następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i susz bezę przez około 2–3 godziny
  4. Do wystudzonego kremu budyniowego dodaj masło po 1 łyżce i Cukier wanilinowy WINIARY cały czas miksując, aż powstanie krem.
  5. Po dodaniu całego masła, wymieszaj krem z serkiem mascarpone. Odstaw do schłodzenia.
  6. Przed podaniem bezę udekoruj kremem, owocami i gałązkami rozmarynu. Deser możesz też posypać cukrem pudrem.

Opis przepisu:

Szukasz pomysłu na efektowny bożonarodzeniowy deser, który zachwyci twoich gości nie tylko smakiem, ale również wyglądem? Sprawdź łatwy przepis na bezowy wieniec świąteczny. Chrupiąca beza ze słodkim kremem zrobionym na bazie Budyniu o smaku waniliowym WINIARY i owocami pięknie udekoruje bożonarodzeniowy stół oraz osłodzi czas po wigilijnej kolacji.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?