1

2

Przepisy

Tarta z kremem waniliowym, orzechowo - owsianą kruszonką i śliwkami

5/5 5 3 5 1

przygotowanie: 60 minut

porcje: 8 porcji

Coś dla miłośników kremowych budyniów i jesiennych owoców - tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami. Aby śliwki smakowały jeszcze lepiej, obtocz je w karmelu i podsmaż. Tarta z kremem waniliowym i śliwkami zaskoczy Cię także kruszonką, którą przygotujesz z roztopionego masła, miodu, orzechów i płatków owsianych. Brzmi pysznie, prawda? Ciasto zaserwuj najbliższym, a jego kawałki znikną ze stołu nim się obejrzysz!

składniki:

Liczba porcji:

Krem

Kruszonka

Ciasto

Przygotowanie:

  1. Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.
  2. Składniki na ciasto zagniataj razem, aż powstanie jednolita i gładka masa, następnie umieść ciasto w lodówce na co najmniej 30 minut.
  3. Na patelni rozpuść brązowy cukier, aż zacznie zamieniać się w karmel. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj, uważając, aby karmel się nie przypalił. Na tak przygotowany cukier wrzuć połówki śliwek i podsmażaj, aż całe będą obtoczone w karmelu i tłuszczu. Smaż jeszcze około 3–5 minut, uważając, aby owoce się nie rozpadły.
  4. Orzechy lekko rozdrobnij. Możesz je również posiekać.
  5. Roztopione masło wymieszaj z miodem, a następnie z płatkami owsianymi i orzechami.
  6. Formę do tarty wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4–5 mm i dokładnie wyłóż nim spód tarty. Na samo dno wylej przygotowany wcześ-niej krem budyniowy, na wierzch wysyp kruszonkę z płatków i orzechów, a na wierzchu ułóż owoce. Całość przykryj paskami ciasta, układając je naprzemiennie w dekoracyjny sposób.
  7. Tartę piecz około 45 minut w temperaturze 170–180°C.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: