Pęczak z suszonymi grzybami i warzywami z rozmarynem

4/5 4 7 5 1
4/5 4 7 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz.

  • Porcje: 6

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kaszę gotuj około 10 minut w 1 l bulionu z dodatkiem suszonych grzybów. Odcedź kaszę.
  2. Ugotowane grzyby pokrój w drobną kostkę.
  3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj i obsmaż na oliwie, aż będą miękkie.
  4. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę (lub zetrzyj na tarce). Seler naciowy pokrój w drobne plasterki.
  5. Pokrojone warzywa dodaj do cebuli i smaż około 5 minut.
  6. Dodaj posiekany rozmaryn, wcześniej ugotowaną kaszę oraz posiekane grzyby i całość dokładnie wymieszaj.

Opis przepisu:

Danie idealne na jesienne popołudnia - kasza pęczak z suszonymi grzybami, warzywami i rozmarynem, a także z iście jesiennym dodatkiem – pokrojonymi w kosteczkę grzybami. Pęczak z suszonymi grzybami ugotuj na bulionie, a do całości dodaj warzywa, dzięki czemu danie będzie jeszcze bardziej sycące! Gotową kaszę pęczak z grzybami i warzywami posyp rozmarynem – koniecznie posiekanym, tak aby wydobyć z potrawy najlepsze aromaty!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?