Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

4/5 4 3 5 1
4/5 4 3 5 1
  • Przygotowanie: 51 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz.

  • Porcje: 8

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Krem

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść, do lekko ostudzonego dodaj przesianą mąkę pszenną, cukier, żółtka i zagnieć na jednolitą masę. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż na 30 minut do lodówki.
  2. Po tym czasie rozpłaszcz ciasto wałkiem i włóż do formy o średnicy 28 cm w jednym kawałku. To co, odpadnie doklej ręcznie. Ciasto ponakłuwaj widelcem.
  3. Przykryj formę okręgiem wyciętym z papieru do pieczenia i wysyp na niego fasolę. W ten sposób piecz ciasto przez 10 minut w temp 180 stopni.
  4. Następnie zdejmij fasolę i piecz ciasto jeszcze 10-15 minut. Wystudź ciasto.
  5. W tym czasie zrób krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
  6. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.
  7. Posmaruj tartę konfiturą, potem kremem budyniowym. Na koniec ozdób tartę jeżynami.

Opis przepisu:

Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami to doskonały pomysł na jesienne menu. Tarte możesz nie tylko serwować podczas tradycyjnych posiłków i spotkań, ale możesz ją potraktować również jako posiłek, który możesz zabierać na wyjazdy i imprezy w terenie. Sprawdzi się doskonale w menu wszystkich wycieczek. Wypróbuj nasz przepis na tarte z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?