1

2

Przepisy

Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 55 minut

porcje: 8 porcji

Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami to doskonały pomysł na jesienne menu. Tarte możesz nie tylko serwować podczas tradycyjnych posiłków i spotkań, ale możesz ją potraktować również jako posiłek, który możesz zabierać na wyjazdy i imprezy w terenie. Sprawdzi się doskonale w menu wszystkich wycieczek. Wypróbuj nasz przepis na tarte z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść, do lekko ostudzonego dodaj przesianą mąkę pszenną, cukier, żółtka i zagnieć na jednolitą masę. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż na 30 minut do lodówki.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Po tym czasie rozpłaszcz ciasto wałkiem i włóż do formy o średnicy 28 cm w jednym kawałku. To co, odpadnie doklej ręcznie. Ciasto ponakłuwaj widelcem.
  4. Przykryj formę okręgiem wyciętym z papieru do pieczenia i wysyp na niego fasolę. W ten sposób piecz ciasto przez 10 minut. Następnie zdejmij fasolę i piecz ciasto jeszcze 10-15 minut. Wystudź ciasto.
  5. W tym czasie zrób krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia. Posmaruj tartę konfiturą, potem kremem budyniowym. Na koniec ozdób tartę jeżynami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: