1

2

Przepisy

Napoleonka

5/5 5 4 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 145 minut

porcje: 15 porcji

Napoleonka to pyszne ciasto, które przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi smakowitych kremów i chrupiącego ciasta. W naszej wersji ciasto występuje z przepysznym budyniem do ciast i kremów WANILIOWY SMAK. Napoleonki mają jeszcze jedną zaletę – oprócz tego, że są pyszne, będą świeże przez kilka dni, dzięki temu możesz się nimi delektować przez długi czas. Sprawdź nasz przepis na napoleonkę!

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Krem

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej przez sito do miski i dodaj pokrojone w kostkę masło. Dziel masło nożem aż powstanie ciasto podobne do kruszonki, następnie dodaj śmietanę i zagnieć.
  2. Podziel ciasto na dwie równe części i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc.
  3. Po tym czasie wyłóż dwie blachy o wymiarze 32 x 23 cm papierem do pieczenia. Dwie części ciasta rozwałkuj cienko i przełóż je na przygotowane blachy. Piecz ciasto w temperaturze 190C przez 25 minut.
  4. 1 szklankę mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
  5. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Jeszcze gorący krem wylej na jeden płat ciasta i przykryj go drugim. Po ostudzeniu posyp napoleonkę cukrem pudrem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: