Babeczki z budyniem

Oceń ten przepis!

4/5 4 13 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 45 min.

  • Porcje 20

4/5 4 13 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Krem

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj masło i siekaj je nożem tak, by połączone z mąką przypominało kruszonkę.
  2. Następnie wbij żółtka, dodaj cukier oraz sól i zagnieć.
  3. Zrób z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na około 45 minut.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj, podsypując mąką. Szklanką lub foremką wycinaj kółka trochę większe niż foremki do babeczek.
  5. Foremki wysmaruj masłem i wykrojonym ciastem wylep ich wnętrza. Przed pieczeniem dobrze schłodzić ciasto w foremkach przez około 30 minut.
  6. Piecz babeczki przez około 15 minut w 200 stopniach aż do zarumienienia. Odstaw do przestygnięcia.
  7. 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
  8. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (około minutę). Odstaw do delikatnego przestygnięcia i jeszcze ciepłym wypełniaj babeczki i udekoruj je owocami.

Opis przepisu:

Babeczki z budyniem to prosty i smaczny sposób na doskonały deser. Sprawdzi się idealnie na wszystkie okazje – od zwykłego deseru po obiedzie, po imprezy i spotkania towarzyskie. Babeczki możesz udekorować sezonowymi owocami – będą dzięki temu nie tylko pięknie wyglądać, ale również dodasz im niebanalnego smaku. Sprawdź nasz przepis na babeczki, do których stworzenia użyliśmy Budyń do ciast i kremów WANILIOWY SMAK.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?