1

2

Przepisy

Babeczki z budyniem

5/5 5 7 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 90 minut

porcje: 20 porcji

Babeczki z budyniem to prosty i smaczny sposób na doskonały deser. Sprawdzi się idealnie na wszystkie okazje – od zwykłego deseru po obiedzie, po imprezy i spotkania towarzyskie. Babeczki możesz udekorować sezonowymi owocami – będą dzięki temu nie tylko pięknie wyglądać, ale również dodasz im niebanalnego smaku. Sprawdź nasz przepis na babeczki z budyniem!

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Krem

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj masło i siekaj je nożem tak, by połączone z mąką przypominało kruszonkę.
  2. Następnie wbij żółtka, dodaj cukier oraz sól i zagnieć.
  3. Zrób z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 45 min.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj, podsypując mąką. Szklanką lub foremką wycinaj kółka trochę większe niż foremki do babeczek.
  5. Foremki wysmaruj masłem i wykrojonym ciastem wylep ich wnętrza. Przed pieczeniem dobrze schłodzić ciasto w foremkach przez około 30 minut.
  6. Piecz babeczki przez ok. 15 minut w 200C aż do zarumienienia. Odstaw do przestygnięcia.
  7. 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
  8. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Odstaw do delikatnego przestygnięcia i jeszcze ciepłym wypełniaj babeczki i udekoruj je owocami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: