1

2

Przepisy

Rurki z kremem

5/5 5 3 5 1

przygotowanie: 105 minut

oczekiwanie: 120 minut

porcje: 60 porcji

Rurki z kremem to dla wielu miłośników słodyczy jedno z najprzyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa. Dzięki naszemu przepisowi na ten rodzaj przysmaku możesz go odtwarzać w domowym zaciszu do woli! Sprawdź nasz przepis na rurki z kremem z wykorzystaniem budyniu do ciast i kremów WANILIOWY SMAK!

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Krem

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier wanilinowy, sól, pokrojone w kostkę zimne masło i zacznij rozcierać masło z pozostałymi składnikami.
  2. Dodaj śmietanę i zagnieć ciasto. Wstaw je do lodówki na około godzinę, żeby się ochłodziło.
  3. Schłodzone ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na bardzo cienko.
  4. Pokrój ciasto na długie paski o szerokości 1,5-2 cm. Foremkę do rurek posmaruj masłem, nawijaj na nią paski, tak by na siebie nachodziły, zaczynając od części wąskiej, w kierunku szerszej. Rurki obtaczaj z jednej strony w cukrze i układaj je nim do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Rurki piecz w temperaturze 200C przez około 15 minut do przyrumienienia na jasnozłoty kolor.
  6. W międzyczasie zrób krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.
  7. Poczekaj, aż rurki się wystudzą i nadziewaj je ostudzonym kremem budyniowym. Smacznego!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: