Rurki z kremem

Oceń ten przepis!

4/5 4 10 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 56 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 20 min.

  • Porcje 60

4/5 4 10 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Krem

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier wanilinowy, sól, pokrojone w kostkę zimne masło i zacznij rozcierać masło z pozostałymi składnikami.
  2. Dodaj śmietanę i zagnieć ciasto. Wstaw je do lodówki na około godzinę, żeby się ochłodziło.
  3. Schłodzone ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na bardzo cienko.
  4. Pokrój ciasto na długie paski o szerokości 1,5-2 cm. Foremkę do rurek posmaruj masłem, nawijaj na nią paski, tak by na siebie nachodziły, zaczynając od części wąskiej, w kierunku szerszej. Rurki obtaczaj z jednej strony w cukrze i układaj je nim do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Rurki piecz w temperaturze 200C przez około 15 minut do przyrumienienia na jasnozłoty kolor.
  6. W międzyczasie zrób krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
  7. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.
  8. Poczekaj, aż rurki się wystudzą i nadziewaj je ostudzonym kremem budyniowym. Smacznego!

Opis przepisu:

Jednym z ulubionych i znanych wszystkim deserów są od lat rurki z kremem. Przepis na ich wykonanie nie jest szczególnie skomplikowany, choć wymaga poświęcenia odrobiny czasu. Wielu z nas zna ich smak z dzieciństwa, często sięgamy po nie też w cukierni. Warto jednak przygotować ten prosty deser w domowym zaciszu. Na pewno będzie smaczniejszy! Połączenie pysznego ciasta ze smakowitym kremem z Budyniu o smaku waniliowym WINIARY podbije podniebienie nawet najbardziej wymagających osób.

Nasz przepis na rurki z kremem nie jest skomplikowany ani nie wymaga użycia wyszukanych składników. Przesiej mąkę do miski i dodaj do niej cukier waniliowy, sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Rozetrzyj je z pozostałymi składnikami aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj śmietanę i zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto podsyp mąką i rozwałkuj cienko. Pokrój ciasto w paski o szerokości 2 cm. Przygotuj formę do rurek, smarując ją masłem. Nawijaj na nią paski „na zakładkę”, zaczynając od części wąskiej i kończąc na szerokiej. Z jednej strony obtaczaj rurki w cukrze, a następnie układaj je na blaszce cukrem do góry. Upiecz rurki. W międzyczasie przygotuj krem.

Budyń waniliowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodaj do niego masło i odstaw do ostygnięcia. Kiedy krem i rurki ostygną, nadziewaj je budyniem i gotowe!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?