Rurki z kremem

4/5 4 5 5 1
4/5 4 5 5 1
  • Przygotowanie: 56 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 20 min.

  • Porcje: 60

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Krem

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier wanilinowy, sól, pokrojone w kostkę zimne masło i zacznij rozcierać masło z pozostałymi składnikami.
  2. Dodaj śmietanę i zagnieć ciasto. Wstaw je do lodówki na około godzinę, żeby się ochłodziło.
  3. Schłodzone ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na bardzo cienko.
  4. Pokrój ciasto na długie paski o szerokości 1,5-2 cm. Foremkę do rurek posmaruj masłem, nawijaj na nią paski, tak by na siebie nachodziły, zaczynając od części wąskiej, w kierunku szerszej. Rurki obtaczaj z jednej strony w cukrze i układaj je nim do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Rurki piecz w temperaturze 200C przez około 15 minut do przyrumienienia na jasnozłoty kolor.
  6. W międzyczasie zrób krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
  7. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.
  8. Poczekaj, aż rurki się wystudzą i nadziewaj je ostudzonym kremem budyniowym. Smacznego!

Opis przepisu:

Rurki z kremem to dla wielu miłośników słodyczy jedno z najprzyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa. Dzięki naszemu przepisowi na ten rodzaj przysmaku możesz go odtwarzać w domowym zaciszu do woli! Sprawdź nasz przepis na rurki z kremem z wykorzystaniem budyniu do ciast i kremów WANILIOWY SMAK!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?