1

2

Przepisy

Ptysie

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 60 minut

oczekiwanie: 70 minut

porcje: 20 porcji

Ptysie to smaczny sposób na szybki i prosty deser, który przypadnie do gustu szczególnie fanom słodkich kremów. Główną zaletą tego rodzaju deseru jest to, że możesz go zabrać wszędzie ze sobą. Ptysie są idealnym rozwiązaniem podczas wszystkich pikników, wycieczek i przyjęć na świeżym powietrzu. Sprawdź nasz przepis na ptysie!

składniki:

Liczba porcji:

Krem

Ciasto

Polewa

Przygotowanie:

  1. W garnuszku zagotuj wodę wraz z masłem.
  2. Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, żeby ciasto się nie przypaliło, do momentu gdy masa będzie zupełnie gładka i szklista.
  3. Zdejmij garnuszek z palnika i poczekaj do całkowitego ostudzenia masy. Po tym czasie zmiksuj ją z jajkami aż do uzyskania gładkiego ciasta.
  4. Masę wyciskaj w okrągłe porcje na blachę pokrytą papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki. Piecz je w temperaturze 200C przez około 25-30 minut. Po tym czasie wystudź je i przekrój na pół.
  5. 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
  6. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.
  7. Po ostudzeniu kremu wyłóż go na połowę ciastka za pomocą rękawa. Przykryj drugą połówką oprósz cukrem pudrem lub oblej ją rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, obsyp owocami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: