Baba ghanoush

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 22 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 5

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Bakłażana umyj i ponakłuwaj widelcem. Ułóż go na kawałku folii aluminiowej i połóż na kratce piekarnika.
  2. Piecz przez około 45 minut do momentu, gdy skórka będzie spieczona i obkurczona.
  3. Ostudź, przekrój bakłażana na pół i łyżką wydrąż miąższ.
  4. Przełóż miąższ do miski, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini, kmin rzymski oraz ziarenka smaku. Zmiksuj wszystko razem aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Podawaj lekko skropioną oliwą z oliwek z ziarnami granatu.

Opis przepisu:

Baba ghanoush to smakowita pasta, którą możesz nakładać na kanapki lub używać jako dip do chipsów, naciosów czy warzyw. Przepis prosto z Bliskiego Wschodu, którego podstawą jest bakłażan i sezam, z pewnością stanie się doskonałym urozmaiceniem wszystkich kanapek i przekąsek – bez względu na to czy wykorzystasz je jako zwykłą kolację, czy jako główną atrakcję kulinarną na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Sprawdź nasz przepis!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?