Baba ghanoush

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 22 min

oczekiwanie: 45 min

porcje: 5 porcji

Baba ghanoush to smakowita pasta, którą możesz nakładać na kanapki lub używać jako dip do chipsów, naciosów czy warzyw. Przepis prosto z Bliskiego Wschodu, którego podstawą jest bakłażan i sezam, z pewnością stanie się doskonałym urozmaiceniem wszystkich kanapek i przekąsek – bez względu na to czy wykorzystasz je jako zwykłą kolację, czy jako główną atrakcję kulinarną na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Sprawdź nasz przepis!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Bakłażana umyj i ponakłuwaj widelcem. Ułóż go na kawałku folii aluminiowej i połóż na kratce piekarnika.
  2. Piecz przez około 45 minut do momentu, gdy skórka będzie spieczona i obkurczona.
  3. Ostudź, przekrój bakłażana na pół i łyżką wydrąż miąższ.
  4. Przełóż miąższ do miski, dodaj wyciśnięty sok z cytryny, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini, kmin rzymski oraz ziarenka smaku. Zmiksuj wszystko razem aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Podawaj lekko skropioną oliwą z oliwek z ziarnami granatu.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.