Eklerki z kremem budyniowym

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 18

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Krem

Ciasto

Polewa

Przygotowanie:

  1. W garnuszku zagotuj wodę wraz z masłem.
  2. Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, żeby ciasto się nie przypaliło, do momentu gdy masa będzie zupełnie gładka i szklista.
  3. Zdejmij garnuszek z palnika i poczekaj do całkowitego ostudzenia masy. Po tym czasie zmiksuj ją z jajkami aż do uzyskania gładkiego ciasta.
  4. Masę wyciskaj na blachę pokrytą papierem papierniczym za pomocą rękawa cukierniczego, możesz też zrobić to łyżką.
  5. Piecz je w temperaturze 200C przez około 25-30 minut. Po tym czasie wystudź je i przekrój na pół.
  6. W międzyczasie zrób krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem.
  7. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.
  8. Po ostudzeniu kremu wyłóż go na połowę ciastka za pomocą rękawa. Przykryj drugą połówką i oblej ją rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, obsyp owocami.

Opis przepisu:

Eklerki z kremem budyniowym są doskonałym pomysłem na smaczny deser, który możesz serwować swojej rodzinie i przyjaciołom na wyjątkowe okazje lub po prostu wtedy, kiedy najdzie Was ochota na odrobinę słodyczy. Smakowity Budyń do ciast i kremów CZEKOLADOWY SMAK w połączeniu ze smakowitymi owocami na wierzchu każdej eklerki sprawi, że nawet najzwyklejszy dzień stanie się wyjątkowy i pełen przyjemnych doznań.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?