1

2

Przepisy

Eklerki z kremem budyniowym

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 50 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 18 porcji

Eklerki z kremem budyniowym są doskonałym pomysłem na smaczny deser, który możesz serwować swojej rodzinie i przyjaciołom na wyjątkowe okazje lub po prostu wtedy, kiedy najdzie Was ochota na odrobinę słodyczy. Smakowity Budyń do ciast i kremów CZEKOLADOWY SMAK w połączeniu ze smakowitymi owocami na wierzchu każdej eklerki sprawi, że nawet najzwyklejszy dzień stanie się wyjątkowy i pełen przyjemnych doznań.

składniki:

Liczba porcji:

Krem

Ciasto

Polewa

Przygotowanie:

  1. W garnuszku zagotuj wodę wraz z masłem.
  2. Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, żeby ciasto się nie przypaliło, do momentu gdy masa będzie zupełnie gładka i szklista.
  3. Zdejmij garnuszek z palnika i poczekaj do całkowitego ostudzenia masy. Po tym czasie zmiksuj ją z jajkami aż do uzyskania gładkiego ciasta.
  4. Masę wyciskaj na blachę pokrytą papierem papierniczym za pomocą rękawa cukierniczego, możesz też zrobić to łyżką. Piecz je w temperaturze 200C przez około 25-30 minut. Po tym czasie wystudź je i przekrój na pół.
  5. W międzyczasie zrób krem: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Krem odstaw do przestygnięcia.
  6. Po ostudzeniu kremu wyłóż go na połowę ciastka za pomocą rękawa. Przykryj drugą połówką i oblej ją rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, obsyp owocami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: