1

2

Przepisy

Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

5/5 5 4 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 45 minut

porcje: 2 porcje

Bakłażan faszerowany mozzarellą i pomidorami to doskonały pomysł na smaczny i szybki obiad. Zrobisz go w bardzo prosty sposób – wystarczy, że wydrążonego bakłażana wypełnisz farszem pomidorowym i mozzarellą. Sprawdź nasz przepis i stwórz danie, które będzie idealnym pomysłem w każdej sytuacji!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Umyj bakłażana, przekrój na pół i wydrąż środki.
  2. Posól przekrojonego bakłażana i wyjęty miąższ, odłóż go na 15 minut. Po tym czasie opłucz bakłażana z soli i osusz. Dzięki temu bakłażan nie będzie gorzki.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, dorzuć drobno pokrojoną cebulę, papryczkę i czosnek. Podsmaż do zeszklenia, dodaj pokrojony w kosteczkę miąższ i podsmażaj go przez około minutę. Dodaj sos boloński WINIARY i drobno posiekane listki bazylii i smaż do zgęstnienia i odparowania sosu.
  4. Połówki bakłażana wypełnij pomidorowym farszem i włóż do żaroodpornego naczynia.
  5. Bakłażana piecz przez ok. 30 min w 180C. Po około 25 minutach wyjmij go i na górze ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę i połówki pomidorków koktajlowych. Włóż na ostatnie 5 minut do piekarnika.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: