Bakłażan faszerowany mozarellą i pomidorami

4/5 4 20 5 1
4/5 4 20 5 1
  • Przygotowanie: 30 min.

  • Oczekiwanie: 55 min.

  • Porcje: 2

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Umyj bakłażana, przekrój na pół i wydrąż środki.
  2. Posól przekrojonego bakłażana i wyjęty miąższ, odłóż go na 15 minut. Po tym czasie opłucz bakłażana z soli i osusz. Dzięki temu bakłażan nie będzie gorzki.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, dorzuć drobno pokrojoną cebulę, papryczkę i czosnek. Podsmaż do zeszklenia, dodaj pokrojony w kosteczkę miąższ i podsmażaj go przez około minutę.
  4. Dodaj sos boloński WINIARY i drobno posiekane listki bazylii i smaż do zgęstnienia i odparowania sosu.
  5. Połówki bakłażana wypełnij pomidorowym farszem i włóż do żaroodpornego naczynia.
  6. Bakłażana piecz przez ok. 30 min w 180C. Po około 25 minutach wyjmij go i na górze ułóż pokrojoną w plastry mozzarellę i połówki pomidorków koktajlowych. Włóż na ostatnie 5 minut do piekarnika.

Opis przepisu:

Bakłażan faszerowany mozzarellą i pomidorami to doskonały pomysł na smaczny i szybki obiad. Zrobisz go w bardzo prosty sposób – wystarczy, że wydrążonego bakłażana wypełnisz farszem pomidorowym i mozzarellą. Sprawdź nasz przepis i stwórz danie, które będzie idealnym pomysłem w każdej sytuacji!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?