Ciasto cytrynowe z cukinią

4/5 4 21 5 1
4/5 4 21 5 1
  • Przygotowanie: 33 min.

  • Oczekiwanie: 45 min.

  • Porcje: 10

składniki:

liczba porcji:

Lukier

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj.
  2. Jajka zmiksuj z olejem roślinnym w oddzielnej misce. Dodaj cukier, maślankę, sok i skórkę cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie. Na koniec dodaj cukinię i wymieszaj.
  3. Do mokrych składników wsyp mieszankę mąki, proszku do pieczenia oraz soli i wymieszaj wszystko.
  4. Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (27x21).
  5. Piecz przez 40-45 minut w temperaturze 180C.
  6. LUKIER: Cukier puder przesiej do miseczki. Dodawaj stopniowo po łyżce soku z cytryny i ucieraj je ze sobą.
  7. Dodaj więcej cukru pudru, gdy lukier jest za słodki lub soku, gdy jest za rzadki.
  8. Upieczone ciasto udekoruj lukrem. Poczekaj do całkowitego wystudzenia. Smacznego!

Opis przepisu:

Wydaje Ci się, że cukinia to warzywo nadające się wyłącznie do wytrawnych przepisów? Nic bardziej mylnego! Przepis na ciasto cytrynowe z cukinią to idealny sposób na wykorzystanie tego warzywa w nieco mniej popularny sposób. Zaskocz swoich gości i zrób dla nich ciasto cytrynowe z cukinią!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?