1

2

Przepisy

Ciasto cytrynowe z cukinią

4/5 4 9 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 45 minut

porcje: 10 porcji

Wydaje Ci się, że cukinia to warzywo nadające się wyłącznie do wytrawnych przepisów? Nic bardziej mylnego! Przepis na ciasto cytrynowe z cukinią to idealny sposób na wykorzystanie tego warzywa w nieco mniej popularny sposób. Zaskocz swoich gości i zrób dla nich ciasto cytrynowe z cukinią!

składniki:

Liczba porcji:

Lukier

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj.
  2. Jajka zmiksuj z olejem roślinnym w oddzielnej misce. Dodaj cukier, maślankę, sok i skórkę cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie. Na koniec dodaj cukinię i wymieszaj.
  3. Do mokrych składników wsyp mieszankę mąki, proszku do pieczenia oraz soli i wymieszaj wszystko.
  4. Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (27x21).
  5. Piecz przez 40-45 minut w temperaturze 180C.
  6. Upieczone ciasto udekoruj lukrem.
  7. Poczekaj do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
  8. Cukier puder przesiej do miseczki.
  9. Dodawaj stopniowo po łyżce soku z cytryny i ucieraj je ze sobą.
  10. Dodaj więcej cukru pudru, gdy lukier jest za słodki lub soku, gdy jest za rzadki.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: