1

2

Przepisy

Galaretki w cytrusach

5/5 5 4 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 120 minut

porcje: 20 porcji

Galaretki w cytrusach to oryginalny i efektowny sposób, aby stworzyć smakowity i orzeźwiający deser, który z pewnością zaskoczy każdego, kogo nim poczęstujesz! Wydrążone limonki i pomarańcze, oblane smakowitą winogronową galaretką przezroczystą WINIARY są idealnym pomysłem na każde letnie spotkanie. Sprawdź nasz przepis na galaretki w cytrusach!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Galaretka w limonce z miętą. Limonkę przetnij wzdłuż i wydrąż. Przygotuj galaretkę w 400 ml wody i kiedy już jest odpowiednio rozpuszczona dodaj listki mięty i ostudź. Wystudzoną płynną galaretkę przelej do połówek limonek i odstaw do lodówki do stężenia. Po wyjęciu pokrój gotowe galaretki delikatnie na ćwiartki.
  2. Galaretka w pomarańczy. Pomarańcze przetnij wzdłuż i wydrąż. Przygotowuj galaretkę w 400 ml wody i kiedy już jest odpowiednio rozpuszczona odstaw do wystudzenia. Wystudzoną płynną galaretkę wymieszaj z pestkami z granatu przelej do połówek pomarańczy. Odstaw do lodówki do stężenia. Po wyjęciu pokrój gotowe galaretki delikatnie na ćwiartki.
  3. Z miąższu limonek i pomarańczy możesz przygotować orzeźwiającą lemoniadę. Zalej owoce wodą mineralną, dodaj miętę, lód i odrobinę syropu cukrowego lub miodu.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: