1

2

Przepisy

Chłodnik ogórkowy z salsą z ogórka i chili z szaszłykami z krewetek

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 80 minut

porcje: 4 porcje

Chłodnik ogórkowy Winiary z dodatkiem salsy z ogórków i chili oraz szaszłykiem z krewetek to idealna zupa na upalne, letnie dni. Zagwarantuje ochłodę, jak i pełnowartościowy posiłek.

składniki:

Liczba porcji:

Chłodnik

Salsa

Krewetki

Przygotowanie:

  1. Zawartość opakowania zalej 300 ml wrzącej wody, wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Do ostudzonej zupy dodaj 500 ml jogurtu naturalnego oraz posiekany koperek i wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie wstaw do lodówki na godzinę.
  2. Obrane ogórki oraz papryczkę chili pokrój w drobną kosteczkę i razem wymieszaj. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany szczypiorek, kolendrę oraz sok z cytryny, łyżkę octu balsamicznego i pół łyżeczki soli i wszystko wymieszaj, a następnie odstaw do lodówki na pół godziny.
  3. Przygotuj marynatę do krewetek – wymieszaj miód, ocet, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną kolendrę i chili.
  4. Oczyszczone krewetki włóż do marynaty na około pół godziny. Po tym czasie krewetki nabij na patyczki do szaszłyków.
  5. Cebulę i ząbek czosnku drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle, a następnie dodaj do nich krewetki i smaż krótko z każdej strony aż do momentu, kiedy się zaróżowią.
  6. Chłodnik przelej do miseczek. Do każdej porcji włóż łyżkę sera koziego, trochę salsy z ogórka i chili oraz szaszłyk z krewetek.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: