Chłodnik ogórkowy z salsą z ogórka i chili z szaszłykami z krewetek

Oceń ten przepis!

4/5 4 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 20 min.

  • Porcje 4

4/5 4 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Chłodnik

Salsa

Krewetki

Przygotowanie:

  1. Zawartość opakowania zalej 300 ml wrzącej wody, wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Do ostudzonej zupy dodaj 500 ml jogurtu naturalnego oraz posiekany koperek i wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie wstaw do lodówki na godzinę.
  2. Obrane ogórki oraz papryczkę chili pokrój w drobną kosteczkę i razem wymieszaj. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany szczypiorek, kolendrę oraz sok z cytryny, łyżkę octu balsamicznego i pół łyżeczki soli i wszystko wymieszaj, a następnie odstaw do lodówki na pół godziny.
  3. Przygotuj marynatę do krewetek – wymieszaj miód, ocet, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną kolendrę i chili.
  4. Oczyszczone krewetki włóż do marynaty na około pół godziny. Po tym czasie krewetki nabij na patyczki do szaszłyków.
  5. Cebulę i ząbek czosnku drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle, a następnie dodaj do nich krewetki i smaż krótko z każdej strony aż do momentu, kiedy się zaróżowią.
  6. Chłodnik przelej do miseczek. Do każdej porcji włóż łyżkę sera koziego, trochę salsy z ogórka i chili oraz szaszłyk z krewetek.

Opis przepisu:

Chłodnik ogórkowy Winiary z dodatkiem salsy z ogórków i chili oraz szaszłykiem z krewetek to idealna zupa na upalne, letnie dni. Zagwarantuje ochłodę, jak i pełnowartościowy posiłek.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?