składniki:
liczba porcji:
Chłodnik
Salsa
Krewetki


Przygotowanie:
- Zawartość opakowania zalej 300 ml wrzącej wody, wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Do ostudzonej zupy dodaj 500 ml jogurtu naturalnego oraz posiekany koperek i wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie wstaw do lodówki na godzinę.
- Obrane ogórki oraz papryczkę chili pokrój w drobną kosteczkę i razem wymieszaj. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekany szczypiorek, kolendrę oraz sok z cytryny, łyżkę octu balsamicznego i pół łyżeczki soli i wszystko wymieszaj, a następnie odstaw do lodówki na pół godziny.
- Przygotuj marynatę do krewetek – wymieszaj miód, ocet, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną kolendrę i chili.
- Oczyszczone krewetki włóż do marynaty na około pół godziny. Po tym czasie krewetki nabij na patyczki do szaszłyków.
- Cebulę i ząbek czosnku drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle, a następnie dodaj do nich krewetki i smaż krótko z każdej strony aż do momentu, kiedy się zaróżowią.
- Chłodnik przelej do miseczek. Do każdej porcji włóż łyżkę sera koziego, trochę salsy z ogórka i chili oraz szaszłyk z krewetek.
Opis przepisu:
Autor: aga3103Chłodnik ogórkowy Winiary z dodatkiem salsy z ogórków i chili oraz szaszłykiem z krewetek to idealna zupa na upalne, letnie dni. Zagwarantuje ochłodę, jak i pełnowartościowy posiłek.
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?