1

2

Przepisy

Chłodnik wiśniowo miętowy pod chmurką z kaszą jaglaną

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 5 minut

oczekiwanie: 15 minut

porcje: 3 porcje

Letni chłodnik z wiśniami i chmurkami z białka. Z dodatkiem kaszy jaglanej i nutą mięty. Jest to bardzo prosta i szybka zupa bo zrobimy ją z chłodnikiem Winiary. Znajdziemy w nim też kawałki owoców suszonych. Zupka jest pyszna i zapewniam że na jednej porcji się nie skończy.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewam wodę, dodaję wiśnie, sok z cytryny, gałązki mięty. i gotuję pięć minut. Zdejmuję z gazu, wykładam miętę, wsypuję chłodnik wiśniowy i mieszam. Odstawiam do przestygnięcia. Do zimnego wywaru wlewam mleko zsiadłe. Białko ubijam na sztywno z odrobiną soli.W drugiem garnku zagotowuję dwie szklanki wody i łyżką nakładam do wrzącej wody pianę. Obgotowuje z każdej strony około minutę.Chłodnik podaję z pianą, miętą i kaszą jaglaną.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: