Chłodnik wiśniowo miętowy pod chmurką z kaszą jaglaną

5/5 5 1 5 1
5/5 5 1 5 1
  • Przygotowanie: 40 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Odmierz i odłóż około pół szklanki świeżych lub mrożonych wiśni. Pozostałe wiśnie włóż do garnka i zalej wodą.
  2. Dodaj goździki, cynamon, cukier wanilinowy oraz cukier i zagotuj. Gotuj ok 5 minut.
  3. Całość dokładnie zblenduj (lepiej wcześniej wyłowić goździki), a następnie dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
  4. Wstaw zupę oraz naczynia, w których będziesz ją podawać do lodówki na około 1 godzinę.
  5. Do białka dodaj odrobinę soli i ubij na sztywną pianę.
  6. W garnku zagotuj dwie szklanki wody i wkładaj łyżką porcje ubitego białka obgotowując je około minuty.
  7. Zupę podawaj z kaszą jaglaną, bezową pianką oraz dekoracją z odłożonych wcześniej wiśni i listków mięty.

Opis przepisu:

Letni chłodnik z wiśniami i chmurkami z białka. Z dodatkiem kaszy jaglanej i nutą mięty. Jest to bardzo prosta i szybka zupa bo zrobimy ją z chłodnikiem Winiary. Znajdziemy w nim też kawałki owoców suszonych. Zupka jest pyszna i zapewniam że na jednej porcji się nie skończy.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?