Chłodnik wiśniowy z czekoladowym crunchy, ricottą i amaretto

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 6

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Odmierz i odłóż około pół szklanki świeżych lub mrożonych wiśni. Pozostałe wiśnie włóż do garnka i zalej wodą.
  2. Dodaj goździki, cynamon, cukier wanilinowy oraz cukier i zagotuj. Gotuj ok 5 minut.
  3. Całość dokładnie zblenduj (lepiej wcześniej wyłowić goździki)
  4. Do jogurtu dodaj ser ricotta oraz amaretto i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ugotowane wiśnie i ponownie dokładnie wymieszaj.
  5. Wstaw zupę oraz naczynia, w której będziesz ją podawać do lodówki na około 1 godzinę.
  6. Na dno schłodzonych naczyń wsyp po 2 łyżki czekoladowych płatków crunchy, następnie wlej chłodnik i udekoruj tartą gorzką czekoladą, odłożonymi wcześniej wiśniami oraz miętą.

Opis przepisu:

Pyszny, orzeźwiający deser idealny na letnie popołudnia. Zaskakująca nutka amaretto i chrupiące crunchy na dnie sprawią, że zakochacie się w nim od pierwszej łyżeczki!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?