składniki:
liczba porcji:


Przygotowanie:
- Pomidora umyj i usuń szypułki, pokrój na ósemki.
- Ogórka umyj i pokrój w plasterki. Czerwoną cebulę pokrój w plasterki a Ser feta w kostkę. Jeśli chcesz – przekrój oliwki na pół.
- Wszystkie składniki umieść w misce i dopraw je świeżo zmielonym pieprzem, posyp suszonym oregano i polej oliwą z oliwek.
Opis przepisu:
Autor: WINIARY
Nie musisz jechać do Grecji, by cieszyć się smakami tamtejszej kuchni! Grecka sałatka to połączenie świeżych warzyw, których smak podkreśla słony ser feta wraz z przyprawami i ziołami. Jest to doskonały dodatek do dań mięsnych, pieczeni, ale też na grillach. Docenią ją również osoby dbające o linię.
Przygotowanie 4 porcji nie zajmie ci więcej niż pół godziny. Zacznij od umycia warzyw. Z pomidorów usuń szypułki i, jeśli wolisz, także sparz je wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na ósemki. Ogórek szklarniowy pokrój w plasterki. W jego przypadku warto zostawić skórkę, bo w niej gromadzi się najwięcej składników odżywczych. Poza tym będzie stanowić chrupiący dodatek w naszej sałatce.
Czerwoną cebulę przekrój na pół, a następnie pokrój w półplasterki. Ser feta z kolei pokrój w kostkę. Na koniec dodaj czarne oliwki. Je także możesz pokroić na pół. Zielone oliwki będą miały bardziej cierpki i wyrazisty smak, ale mogą zdominować sałatkę grecką. Czarne są raczej łagodne.
Następnie wszystkie składniki przełóż do miski i przypraw pieprzem, suszonym oregano i dodaj odrobinę oliwy z oliwek. Taką sałatkę możesz wykorzystać nie tylko jako dodatek do dań mięsnych, ale też jako doskonały pomysł na samodzielną przekąskę w upalny dzień do pracy lub do szkoły.
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?